ЕК с положителна оценка за България

14:40, 26 фев 20 25 2189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия (ЕК) е приела съобщение относно европейския семестър за 2020 година, в което дава положителна оценка за структурните реформи и предотвратяването на макроикономическите дисбаланси в страната ни.

„Поредната положителна новина за българската икономика и състоянието на българския фиск“, похвалиха се в парламента управляващите от ГЕРБ.

„Днес ЕК твърдо заявява, че България вече не изпитва икономически дисбаланси. Изрично се посочва в съобщението, че е постигнат важен напредък в укрепването и управлението на финансовия сектор и са отстранени доста нерешени регулаторни въпроси“, обясни депутатът Александър Иванов. Като важен момент той открои ниското ниво на задлъжнялост в корпоративния сектор, което според него означава единствено, че българският бизнес не изпитва затруднение при изплащането на кредитите си.

Добрата новина е потвърдила и българският еврокомисар Мария Габриел, която е разговаряла с колегите си в Брюксел.

Европейската комисия представи зимния пакет на така наречения европейски семестър, който представлява оценка на икономическото и социалното положение в държавите членки. През последните години Брюксел отчиташе постоянен растеж на европейската икономика и рекордно ниска безработица.

Изпълнителният заместник-председател на комисията Валдис Домбровскис съобщи пред БНТ, че България е втора в ЕС по най-нисък външен дълг, спазва добра бюджетна дисциплина, но трябва да концентрира усилията си върху намаляването на неравенството в доходите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама