Номиниран за "Икар" пърформанс гостува в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК

10:40, 26 фев 20 / Култура и наука 25 1167 Topnovini

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще посрещне „dragON a.k.a. PONY”. Пърформансът наблюдава празнуващото и протестиращо тяло в „драг” сцената и изследва тяхната връзка в изпълнитеския контекст. Проектът, който си спечели номинация за награда „Икар” 2020, гостува в ДНК на 4 март.

„dragON a.k.a. PONY” е хореографска творба, която отваря пространство, заредено с множество танцови практики и референции, които идват от миналото и настоящето на Западния и Източния танц и които се фокусират върху формата на постоянен преход, като целят да разгърнат интимността на изпълнителите през радостта и празнуването на взаимното съжителство. В рамките на съвременния поп произведението съживява геометричната хореография през призмата на класицизма и използването на фолклора като ритуална форма. В този смисъл, „dragON a.k.a. PONY” има малко Айсидора и много MTV или VH1.

Проектът е реализиран от Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас a.k.a. (STEAM ROOM).

Творбата е копродуцирана от Брейн Стор Проджект в рамките на програмата Creative Crossroads към проекта Life Long Burning, финансирана от Програма “Творческа Европа“ на Европейския съюз. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата на България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани