Съмнения за коронавирус в Габрово, нови случаи в Гърция, Северна Македония, Германия и Норвегия

06:47, 27 фев 20 25 5102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италиански гражданин е приет за наблюдение в габровската болница с висока температура и хрема, предаде Нова телевизия.

Мъжът е собственик на шивашка фирма в града и се е прибрал Габрово в понеделник от Италия. Той не живее в наблюдаваните за коронавирус области, но превантивно е настанен за наблюдение. Състоянието му не е тежко, потвърди управителят на лечебното заведение д-р Минко Михов. Направени са му тестове за COVID-19.

Резултатите ще излязат след два дни.

Гръцките власти потвърдиха първия случай на инфекция с новия коронавирус, съобщи БГНЕС. Това е 38-годишна жена, който е пътувал до Северна Италия и няма други здравословни проблеми. В момента се проследяват контактите й, а близките й се поставят под карантина.

Съобщението направи Сотирис Циодрас, говорител на Министерството на здравеопазването, отбелязвайки, че "правилата за хигиена трябва да се спазват". Той добави, че „тези, които са пътували до Северна Италия, трябва да следят за симптоми и ако се появят такива, да останат вкъщи и да се свържат със здравните власти“.

Първи случай на коронавирус е потвърден и в Северна Македония, съобщи министърът на здравеопазването на страната. Става дума за пациентка, родена в Скопие през 1970 г., която известно време е била в Италия.

„Няма място за паника, пациентката е настанена в Клиниката по инфекциозни заболявания в отделението за изолация, състоянието й се лекува правилно. Епидемиологичният анализ показва, че тя е била в Италия месец на гости при роднини. Тя е болна от две седмици и първоначално е тествана в здравно заведение в Италия и веднага след влизането в страната ни отиде направо в Клиниката по инфекциозни болести в Скопие. Инкубацията е приключила и по време на транспортирането не е било опасност да се предаде болестта“, каза инистърът на здравеопазването Венко Филипче.

По-рано днес здравният министър на Македония каза, че засега в региона случай на коронавирус има в Хърватия и днес е потвърден първият случай в Гърция. В Албания все още няма коронавирус, каза Филипче, а информация се очаква от Косово.

Германия е в началото на епидемия от коронавируса, след като появилите се нови случаи на зараза в страната не могат да бъдат проследени до първоначалния източник Китай. Това обяви днес на пресконференция германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

"Появата на пет нови случая на коронавируса в западните и южните части на Германия, с които носителите на заразата в страната стават около 20, означава, че болестта навлиза в нова фаза", каза министърът. Той призова местните власти и работодателите да преразгледат плановете си за действия в случай на пандемия.

Още няколко европейски държави обявиха първи случаи на заразени с коронавирус. Предполага се, че всички те са свързани с епидемията в Италия. Австрия, Хърватия и  Швейцария вече обявиха, че случаите са свързани с хора, които са били в Италия. Същото направи и Алжир.

Във ВМА наблюдават двама души за коронавирус, в Пловдив изследват дете

Норвежките здравни власти също обявиха първия случай на коронавирус в северната държава. Заразеният се е завърнал от Китай миналата седмица, но според лекарите, пациентът не е "в опасност".

"Човекът не е болен, в добро състояние е и не проявява никакви симптоми", заяви пред репортери Лине Волд, служител на Норвежкия институт за обществено здраве. „Смятаме, че е много малко вероятно той да е заразил други хора". Рутинните тестове са дали " положителен резултат" и са открили следи от новия коронавирус, казаха от института.

Първи случай на заразяване с новия коронавирус е регистриран и в Мадрид, с което общият брой на заболелите в Испания достигна 7 души. Става дума за 24-годишен мъж, завърнал се наскоро от Северна Италия.

Първи положителен тест за вируса е направен в Латинска Америка, а именно - завърнал се от Италия жител на Бразилия.

През последните дни Италия се превърна в най-засегнатата страна в Европа с повече от 300 заразени и 11 смъртни случая. Съседните държави обаче решиха, че на този етап затваряне на границите не се налага.

Българин от Милано пред TOPNOVINI: Медиите създадоха излишна психоза за коронавируса

Кметицата на Сан Франциско Лондън Брийд обяви извънредно положение в Калифорнийския град поради заплахата от разпространението на новия коронавирус. Това се посочва в изявление, публикувано на официалния уебсайт на кметството.

В документа се твърди, че към днешна дата в Сан Франциско не са регистрирани случаи на заразяване. Посочената мярка е взета, за да се подготви населението за такава възможност. Градските власти заявиха, че "ситуацията в света се променя бързо". „Предвид интензивния пътнически поток между Сан Франциско и континентален Китай, вероятно с течение на времето ще бъдат регистрирани един или повече случаи“, се казва в изявлението.

Китай е поставил под карантина 94 пасажери, пристигащи със самолет от Сеул, след като трима души в салона показали симптоми на треска. Тримата пътници, всички китайци, са пристигнали в град Нанкин във вторник сутринта и бяха открити, след като митническият персонал се качи на борда на самолета след кацането за проверка на пътниците за симптоми на заразяване с коронавируса, съобщи китайският държавен оператор CCTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама