Игра на коалиции (не на тронове, да не се объркате)

14:42, 26 фев 20 25 3580 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Най- задаваният въпрос в парламента несъмнено е има ли напрежение в коалицията. Десетки пъти сме питали какви са отношенията и в малката патриотична коалиция, и в голямата управляваща. Имаме си „Игра на тронове“, но по политически. Разцепления и скандали не липсват и в двата лагера.

Рокадите в кабинета сякаш не са спирали, а в парламентарната група на ГЕРБ изглежда спокойно. Ако продължим с препратките към известния сериал на HBO, то Бойко Борисов седи на Железния трон. Втори под него обаче вече няма, след като Цветан Цветанов напусна властта. В парламента ГЕРБ се управлява с женска ръка, на Даниела Дариткова.

Отношенията в малката коалиция са по патриотичному пламенни - все се боричкат. Изключиха хората от „Атака“, а Волен Сидеров вече гони каузи като общински съветник. Победител изглежда Валери Симеонов, който получи зам.- председателски пост в парламента. ВМРО са без лидер в Народното събрание, но пък с лидер вицепремиер.

Примерите за неразбории са не един или два. За да не изпадам в изброяване, ето кратка ретроспекция по две важни теми. Като по- голямата парламентарна група, ГЕРБ често командват парада. На гласуването на бюджета за тази година обаче патриотите „показаха зъби“. Тогава настана такова объркване, че за малко партиите да останат без субсидии. Патриотите притиснаха ГЕРБ в ъгъла с ултиматум, че изобщо няма да гласуват бюджета, ако не мине предложението за 8 лева на глас. След доста обиколки на финансовия министър в кулоарите по късна доба, ГЕРБ отстъпиха. Не можаха да се разберат и кой е предложил първият ден от болничния да не се плаща. След вълната от обществено недоволство, идеята беше оттеглена.

Бойко Борисов от време на време потушава страстите, като събира всички в Министерски съвет. След всеки коалиционен съвет напрежение няма, а уговорката е всички да си говорят и да спазват програмата. Тъкмо да си помислим, че управляващите са заровили томахавките, защото всички подкрепиха промените в Закона за хазарта на Валери Симеонов, и ВМРО повишиха глас. Войводите реагираха остро на акцията в басейновата дирекция в Пловдив, с която били пратени „качулки срещу жена с писалка“. От ГЕРБ ги търсили само за работа и ги използвали, като трябва да си измият ръцете.

Ако пак се върнем в сградата със „Съединението прави силата“: надцакванията са тънки, обратите се случват в последния момент. Патриотите се ядосаха, защото в КРС влязоха хора на ГЕРБ и ДПС. Днес „върнаха топката“ като гласуваха с БСП премиерът да дойде да се обяснява за тол системата. На този фон за Дариткова взаимоотношенията са „динамични“, а проблемите се решават „в движение“. Патриотите не са съгласни пиар акциите срещу „единия от коалиционните партньори“ да продължават, но не виждат причина да излизат от властта.

В „Игра на тронове“ заплахата идва със зимата, от ледения Север. Ще дойде ли зимата за коалицията, предстои да разберем...

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама