Акцент на деня: Коронавирусът стъпи на Балканите

17:30, 26 фев 20 25 4019 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Българските власти продължават да следят обстановката около коронавируса. В сила са извънредните превантивни мерки. Термокамерите по летищата вече са на всички терминали и е създаден алгоритъм за действие при евентуална криза. Доказани заразени до момента няма.

Взети са всички мерки и това е правилното поведение. Да не създаваме масова психоза - не всеки кихнал има коронавирус, каза вицепремиерът Томислав Дончев. И само няколко часа по-късно репортер беше свален от правителствения самолет, с който премиерът Борисов отлетя за Александруполис. Бил кашлял. Оказа се, че е просто грип.

Дали това не е показателно за настроенията в държавата въпреки успокоенията на властта? Не се ли намираме на крачка от момента, в който ще включим телевизора и ще видим новина как  пътници свалят кашлящ човек от автобус на Градския транспорт?

Към момента всички извършени тестове на поставени под карантина са отрицателни. Под наблюдение са редица българи, които са пътували до Италия. Трима са под карантина в Шуменската болница с оплаквания от треска и парене в очите, двама се изследват във ВМА, едногодишно дете изследват в Пловдив, двама са изолирани в Бургас, под домашно наблюдение в Сливен са китайски граждани, завърнали се от родината си. Със съмнение за коронавирус има и мъж във Велинград, семейството му е под карантина.

Фалшива новина се оказа, че има коронавирус в Румъния. Русе също не е пламнало, успокои шефът на Кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Той отново повтори - всички, пристигащи от рискови зони, ще бъдат поставени под карантина при признаци на грип, а онези, които нямат такива, остават под самонаблюдение вкъщи.

Именно този съвет обаче отново донесе множество въпросителни. Вчера здравният министър съобщи, че доброволната карантина означава отпуск, а не болничен. Оказа се обаче, че това не е съвсем вярно. Според Кодекса за социалното осигуряване личният лекар има право да издаде болничен лист, ако сме социалноосигурени. Всеки със съмнения трябва да се обади на лекаря си и той да прецени дали да издаде болничен или не. Карантината за коронавирус е 14 дни, а законодателен проблем в случая няма. Неосигурените обаче трябва да прибегнат до предложението на Кирил Ананиев.

„За да няма злоупотреби, лекарят трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за идващите от регионите, ендемични за коронавирус“, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ. Това трябвало да се осигури от щаба, който наблюдава ситуацията с коронавируса.

„Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват“, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. „Сутринта гледах как един казва „аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция”. Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че някой не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака. Държавата – това сме ние”, добави той.

По думите му личните лекари са тези, които трябва да решават дали да издават болничен за карантина. Премиерът посочи още, че целият свят е поел ангажимент да се справи с разпространението на заразата, така че скоро ще бъде намерено решение.

Междувременно южната ни съседка съобщи, че вече има доказан случай на коронавирус. Заразеният е пътувал до Северна Италия и е поставен под карантина. И там властите съветват същото - тези, които са пътували до опасни зони, трябва да следят за симптоми и ако се появят такива, да останат вкъщи и да се свържат със здравните власти. Първи случай на коронавирус е потвърден и в Северна Македония. 

Още няколко европейски държави обявиха първи случаи на заразени с коронавирус. Това са Австрия, Хърватия и Швейцария. Първи случай на заразяване с новия коронавирус е регистриран и в Мадрид, с което общият брой на заболелите в Испания достигна 7 души. Всички те са свързани с хора, които са били в Италия.

През последните дни Италия се превърна в най-засегнатата страна в Европа с повече от 300 заразени и 11 смъртни случая. Съседните държави обаче решиха, че на този етап затваряне на границите не се налага.

Според италианските специалисти единствената причина за такъв голям брой открити случаи на заразени е, че Италия прави много повече медицински тестове, отколкото другите държави в ЕС, като те са напълно безплатни. Това коментира българин, живеещ в Милано от години, пред TOPNOVINI. „Примерно, в Германия са правени нищожен брой тестове в сравнение с Италия, там има и много повърхностен контрол по летищата... Броят на откритите случаи на коронавирус явно зависи от нивото на внимание и проверки от страна на една държава“, посочи той.

Според италианските специалисти броят на починалите от коронавирус не е по-различен от броя на починалите от обикновен вирус или грип – около 2-3%. „На много места обаче (включително в Италия) медиите създадоха прекалено голям алармизъм и донякъде излишна психоза у хората“, коментира българинът.

Призивите да не се изпада в паника са много. В същото време санитарните маски, които от три седмици трудно се намират в аптечната мрежа, вече могат да се намерят в интернет, но на значително по-висока цена - от 10 ст. до 6 лв.

Репортерска проверка на TOPNIVINI.BG установи, че в по-голямата част от аптеките в центъра на столицата маски няма, а надписите посрещат търсещите още от входната врата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама