Проектът за атракцион край „Леденика“ е в гаранция до август тази година

17:42, 26 фев 20 25 1930 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът за атракцион край пещерата „Леденика“ е в гаранция до 04.08.2020 г., това съобщиха от министерството на регионалното развитие, след като вчера рухна вход към пещерата.

"4 август 2020 г. е периодът на гарантиране на резултата от инвестицията по финансирания от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. договор „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони” с бенефициент община Враца".

Срути се входът на пещерата „Леденика“

Управляващият орган на ОПРР ще осъществи кореспонденция с бенефициента за предприемане на незабавни мерки за възстановяване на разрушената конструкция на изградения по проекта атракционен модул. Съгласно условията на договора с изпълнителя гаранционният срок на съоръжението е 120 месеца (до 2023 г.) и фирмата е длъжна да отстрани възникналите повреди или да замени некачественото съоръжение с ново, ако същото е негодно за използване по предназначение.

След възстановяване на атракционния модул УО на ОПРР ще извърши проверка на място за установяване реалното състояние на обекта на интервенция и реализираните дейности от страна на изпълнителя и бенефициента по проекта.

В случай че при извършената проверка на място УО на ОПРР установи нарушения или не бъдат предприети съответните действия от страна на бенефициента, може да бъде определена финансова корекция в съответствие с Наредбата за посочване на нередности, представляващи основания за извършване на финансови корекции, и процентните показатели за определяне размера на финансовите корекции по реда на ЗУСЕСИФ.

Рухналият вход към пещера Леденика е изграден за близо 250 000 лева и е открит преди по-малко от 5 години. Експертите от община Враца, които направиха оглед, са категорични, че причината за падането на модула са пукнатини в конструкцията, за които няколкократно община Враца е сигнализирала фирмата-изпълнител на обекта.

Целият проект е на стойност 5 милиона лева. Приемането му стана през 2015 година с куп забележки заради проблеми с обществените поръчки, с изпълнението на отделните модули, в това число и с проблеми по конструкцията на така наречения входен модул "Светломразец", който сега рухна от снега.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама