Георги Тошев във "Важното за теб": Достойнството е най-големият дефицит в журналистиката

13:00, 01 ное 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 12116 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поредицата "Важното за теб с Ники Кънчев" се превърна в един от най-успешните подкастове в последно време. И това не е случайно, защото събеседниците ни успяха да излязат от популярния си образ, да участват в разговор за съкровените неща- за семейството, приятелите и родината. Редица успели и вдъхновяващи личности се довериха на Ники Кънчев и TOPNOVINI.BG, като ни допуснаха във вътрешния си свят, разказаха ни какво е важното за тях и за какво мечтаят, за което им благодарим.

В трудния период за страната ни, когато слушаме само за протести и корупция, а политическите скандали станаха ежедневие, решихме да ви припомним част от интервютата във „Важното за теб“. Те са ценни, защото са искрени и в тях ценностите, успехът, стойностният живот и истинската журналистика не са само думи.

Пред Ники Кънчев журналистът Георги Тошев разказва за кръстопътя, на който се намира, за изживяното и какво за него е журналистиката. 

„Аз съм човек, който доста бързо изчерпва ситуации и компании. Щастлив съм, че приятелите ми са за дълъг път“, заяви Тошев и допълни, че има приятелства с 40-годишна давност, и до ден днешен това са най-близките му хора.

Понякога професионално губи търпение и любопитство и затова търси нови проекти и пространства, в които да се насели. Прогнозата му за следващите 10 години е за много работа в интернет, в което сме го изпреварили (шегува се Тошев), но обещава да навакса.

Телевизията в сегашния вид не е достатъчна на Георги Тошев. „Лаконичността е качество, а не е недостатък“, твърди журналистът и разказва, че в професията си сам е избрал ролята на посредник. Тази роля му е донесла доста срещи през годините. „Няма друга професия, която ти дава тези срещи. Аз съм сбъднал най-съкровените и смели мечти да срещна личности, някой от тях и да превърна в приятели“. 

Най-силните му качества. Любопитството е вродено, почтеноста, с която се отнасям към моите герои, с годините се научих на мярка. Смятам, че мярката в живота и в нашата професия е много важна – да знаеш докъде и колко".

Дефицитът в журналистиката. Достойнството – аз мисля, че това е голям дефицит, не само в журналистиката, но и в живота, който живеем. Всичко е избор. Има една мярка и всички искаме да сме успешни и богати, но има момент и това е на избора и дали ще минеш тази критична черта и ще преминеш от другата, аз я наричам „тъмната“, е нещо, което решаваш сам. То не е свързано нито с пари, нито с обстоятелства, свързано е с твоя личен избор къде си и защо си там“. 

Малцина си спомнят, че Георги Тошев е бил и разследващ журналист. 

"Искреността и точността са нещата, които предизвикват респект в другите или поне ги карат да се замислят", смята той. 

Журналистът обърна внимание, че за него е важно да работи в България. Не сънува на английски, френски или на немски. Има самочувствието, че може да работи и го е правил, и навън.

Получено доверие. От Стефан Данаилов преди да почине, от Невена Коканова, която му е дала кредит на доверие, както и от Катя Паскалева, с която си е партнирал в спектакъла „Чайка“ по Чехов. Тошев я определя като най-неистовата българска актриса.

Важното за Георги Тошев е да бъдем спокойни и благодарни за това, което ни се случва и да не искаме повече от това, което животът ни предлага.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:29, 20 яну 21

Точен! Достоен! Честен!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама