Издадоха книга за Христо Проданов

10:10, 27 фев 20 / Култура 25 2134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Ице, ти си голям мъж! Ти си българин! Не заспивай! Всичко е окей, към тебе тичат хора!“ – ехти глас от радиостанцията.

В отговор Христо Проданов, който часове по-рано става първият българин, изкачил Еверест, промълвява може би последните си думи: „Не съм далече! Не съм далече! Аз съм…гребена.“

Истина, а не просто утеха – към Ицо с небивал устрем се носи спасител. 8500 метра надморска височина. Температура от минус 40 градуса. Една безсънна нощ в жертва на личната мечта, но в саможертва за живота на приятел. Вероятно така би изглеждала равносметката в цифри за героя от Хималаите – Людмил Янков, който между 21 и 22 април 1984 г. смайва България и света с отчаян опит да спаси приятеля си.

„На Еверест смърт няма, има само сливане с мечтата.”

Това казва Людмил за съдбата на Христо, който остава в световната история като първия алпинист, стигнал до Еверест в тежките условия на месец април. Никой преди него не е преодолявал без кислород най-трудния западен склон, известен още като Жестокия път.

На 24 февруари отбелязахме 77 години от рождението на бележития алпинист и по този повод сдружение „Българска история“ издаде „По пътя към върха. Историята на Христо Проданов“.

Автор на книгата е Димитър Димитров – историк, екскурзовод и запален планинар, а текстът излиза под редакцията на спортния журналист и доктор по история Теодор Борисов.

От издателството разказват, че читателите ще прочетат нови свидетелства за живота на Христо Проданов, дадени в серия интервюта от негови близки и колеги. Авторът надниква зад кулисите на българския алпинизъм и разказва за ролята на комунистическата партия в неговото развитие чрез непубликувани досега архиви.

В центъра на повествованието обаче остава изпълнената с трудности житейска съдба на именития алпинист, изминал пътя от порутената родна къща в Карлово до перлата на Хималайската корона, допълват още от сдружение „Българска история“.

В изданието е поместен и богат снимков материал от архива на покойния Аврам Аврамов – ръководител на експедицията Еверест’84.

Кратък откъс може да прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама