Постоянен арест за съпругата на Васил Божков

15:59, 27 фев 20 25 3416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Постоянен арест за съпругата на Васил Божков - Елена Динева, наложи Апелативния специализиран съд. Първата инстанция беше определила 1.5 млн. лева гаранция. Динева беше задържана в съдебната зала.

В същото време съдът потвърди решението на Специализирния наказателен съд, с което са оставени без разглеждане жалбите на защитниците на обвиняемите Васил Божков и Георги Попов за задържане в срок от 72 часа. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Според съдебния състав, ако е на свобода, съпругата на Васил Божков може да укрие и унищожи доказателства и да повлияе на свидетели и по този начин да попречи на разследването, съобщи БНТ.

Елена Динева дойде в съда, за да оспори наложената ѝ рекордна парична гаранция от 1,5 млн. лева и да поиска по-лека. Прокуратурата също оспорва мярката, но иска задържане под стража.

Динева отказа коментар по същество. На въпрос дали ѝ е ясно какво е обвинението спрямо нея, тя отговори: „При обвиненията като моите – толкова общи, нали знаете какво очаквам от съда в момента… Всичко“.

Адвокат: Гаранции от 1,5 млн. лв. не се налагат дори в по-богати страни от Европа

В съда стана ясно, че основният свидетел по делото срещу Васил Божков - Цветомир Найденов, е бил разпитван за пореден път, като сегашният му разпит е бил съсредоточен основно върху съпругата на Васил Божков Елина Динева.

От показанието на Найденов ставало ясно, че като най-близък човек до Божков жена му е била наясно с бизнеса му, включително с престъпната дейност на групата, чиито лидер е собственикът на "Нове холдинг". Според прокурор Тихомир Стоев от апелативната специализирана прокуратура при разпита Найденов разкрил, че Динева е наясно и с престъпления, за които материалите са отделени и се води друго разследване, а именно опити за убийства и изнасилвания, съобщи "24 часа".

Пуснаха под гаранция от 1,5 млн. лева жената до Васил Божков

Припомняме, че вчера Специализираният наказателен съд потвърди рекордната гаранция от 1,5 млн. лв. на члена на Надзорния съвет на ПФК "Левски" Александър Тумпаров. Той вече е заплатил сумата. Тумпаров е обвинен като участник в ръководена от Васил Божков престъпна група за укриване на данъци и такси за лотарийни игри. Под гаранция от 40 000 лв., е и председателят на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Александър Георгиев, който също е обвиняем по делото.

По-рано този месец съдът остави под домашен арест други двама заподозрени като членове на групата - бившия член на ДКХ Пламен Георгиев и настоящият ръководител на отдел "Контролна дейност" в институцията Тодор Марков.

Задържани са още бившият председател на хазартната комисия Огнемир Митев, който е за постоянно в ареста, както и колекционерът и бизнес партньор на Божков Борис Бекяров, който беше арестуван в началото на февруари на летището във Виена.

Изпратихме искането за екстрадиране на Васил Божков

Самият Васил Божков и мажоритарният собственик на "Левски" Георги Попов се намират в Обединените арабски емирства, а правосъдното министерство обяви, че е изпратило официално искане за екстрадицията им. Прокуратурата повдигна общо 11 обвинения на Васил Божков, в това число - за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания. И двете досъдебни производства са свързани с показанията на братята Цветомир и Боян Найденови, които са бивши съдружници в хазартния бизнес на Божков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама