Шефът на „ТАД груп“ вече е на свобода срещу 100 хил. лв.

14:18, 27 фев 20 25 2146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шефът на ТАД Груп Иван Тодоров е пуснат от ареста срещу 100 хил. лв. парична гаранция. Решението е взето на 12 февруари от спецсъда, а прокуратурата не е протестирала пред по-горна инстанция, информира БТА.

Хакери - терористи, а в НАП - снайперисти

Така паричната гаранция е влязла в сила. 

Тодоров е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, след теча на лични данни от Националната агенция по приходите през лятото на миналата година. Тогава базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 5 милиона българи бяха откраднати.

Според прокуратурата, Иван Тодоров е карал подчинените си да търсят уязвимост в различни сайтове, за да ги принуди да сключат договори с неговата фирма. Той беше задържан, след като доброволно се върна от Канада. Обвинени по разследването са още Георги Янков и Кристиян Бойков.

Шефът на „ТАД Груп“ остава за постоянно в ареста

Миналата седмица Парламентът прие доклада от дейността на Временната анкетна комисия, която проучи фактите и обстоятелствата около изтичането на лични данни. Депутатите препоръчаха да бъдат въведени по-строги наказания за киберпрестъпления, тъй като към момента най-тежкото наказание е три години затвор. Сред препоръките е и да бъде извършен одит на системите за всички централни и общински администрации, както и да се промени Законът за защита на личните данни, така че Комисията за защита на личните данни да има право да реализира персонална наказателна отговорност спрямо администратори и длъжностни лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама