Денят накратко – 27 февруари

19:00, 27 фев 20 25 2085 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Вижте в кои нови държави се появиха случаи на коронавирус, от какво се отказа Бойко Борисов, за кои пътища няма да плащаме винетки, кой е новият разпространител на вестници и още...

***

Коронавирус все още няма у нас

В България все още няма потвърден случай на новия коронавирус. Въпреки това вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът му у нас е неизбежен. Общо 40 души са под наблюдение в 9 области в страната. На всички тях ще бъдат взети проби за наличие на коронавирус. Междувременно на нефтеното пристанище край Бургас под карантина беше поставен танкер с нефтопродукти, пристигнал от Венеция. Екипажът на кораба е от 23-ма филипинци и до момента няма моряци със симптоми на грип. Коронавирусът обаче се появи в още европейски държави, сред които Румъния, Гърция, Дания и Естония.

***

Борисов се отказа от самолета

Правителството се отказа от идеята да купува нов правителствен самолет за 55 млн. лв. Парите бяха разпределени за спорт и образование. 37 млн. лв. ще отидат в Пловдив за две съоръжения за местните футболни отбори „Ботев“ и „Локомотив“, 25 млн. лв. ще бъдат отпуснати за изграждане и оборудване на физкултурни салони в над 50 български училища, а 3 млн. лв. са за стадиона в Шумен. „Чух всякакви хора да се оплакват, че бил много хубав, а ние сме щели да купуваме нов. Не, няма да купуваме“, каза премиерът Бойко Борисов.

***

Спорните пътища около София без винетки

За 115 километра държавни пътища около София и за 40 километра около Варна няма да се изисква винетка, реши правителството. Това ще бъде направено и за други общини, след като те бъдат готови със своите искания. Жителите на населените места около столицата протестираха, защото трябва да плащат винетки. Тогава премиерът прати шефа на АПИ Георги Терзийски да глашатайства по площадите и да вика, че винетки няма да има. Планът е тол системата да стартира на 1 март. Според транспортния бранш обаче не е готова и няма да издържи. От АПИ убеждават в обратното.

***

Пощата подхваща вестниците

„Български пощи“ започва да разпространява вестници и списания от 1 март, като ще бъде намалена отстъпката, която издателите дават на разпространителите, а бюджетът ще покрива загубата на пощите от тази дейност. До това се стигна, след като досегашният разпространител заяви, че ще прекрати дейността си. „Водят се преговори с кметовете местата на затворените павилиони на „Lafka” да бъдат отпуснати за репове, така че хората да има откъде да си купуват печатни издания“, заяви транспортният министър Росен Желязков. "Държавата ще дотира издаването на вестници през разпространението им", посочи премиерът Бойко Борисов.

***

Арест за жената до Васил Божков

Постоянен арест Елена Динева - жената до бизнесмена Васил Божков, наложи съдът. Първата инстанция беше определила 1,5 млн. лв. гаранция, но шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев реши, че в настоящия момент най-удачно е "задържане под стража". Според съдебния състав, ако е на свобода, съпругата на Васил Божков може да укрие и унищожи доказателства и да повлияе на свидетели и по този начин да попречи на разследването. От показанието на основния свидетел Цветомир Найденов става ясно, че като най-близък човек до Божков жена му е била наясно с бизнеса му, включително с престъпната дейност на групата, чийто лидер е собственикът на "Нове холдинг".


***

Пуснаха шефа на „ТАД груп“

Шефът на ТАД Груп Иван Тодоров е пуснат от ареста срещу 100 хил. лв. парична гаранция. Той е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, след теча на лични данни от Националната агенция по приходите през лятото на миналата година. Тогава базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 5 милиона българи бяха откраднати. Според прокуратурата, Иван Тодоров е карал подчинените си да търсят уязвимост в различни сайтове, за да ги принуди да сключат договори с неговата фирма. Той беше задържан, след като доброволно се върна от Канада.

***

Частична грипна ваканция

Две училища в Пловдив - „Алеко Константинов” и „Княз Александър Първи”, както и още две в Раковски, са в грипна ваканция до понеделник. Очаква се епидемични мерки и ваканция в близките дни да се обяви и за други учебни заведения, тъй като има увеличение на острите респиратортни заболявания в региона и се повишават училищата, в които над 70% от децата са заболели. През последните дни грипна ваканция беше обявена и в Созопол и Радомир.

***

Масова стрелба в САЩ

Поредна масова стрелба в Съединените щати. Служител на голяма пивоварна компания откри огън и уби петима свои колеги преди да обърне оръжието и към себе си. Трагичният инцидент се разиграва в административния комплекс на фирмата в Милуоки, щата Уисконсин, в разгара на работния ден. 51-годишният стрелец е починал от раните си, а мотивите му засега са неизвестни. По непотвърдена информация той е бил уволнен часове преди нападението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама