Папа Франциск дари на България мощи на двама светци

20:02, 27 фев 20 25 2313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Като продължение на посещението си у нас през пролетта папа Франциск дари мощи на св. Климент папа Римски и св. Потит Сердикийски.

Реликвите бяха посрещнати с камбанен звън в Софийската митрополия от Негово светейшество патриарх Неофит, съобщи bTV.

Папа Франциск е „леко болен“

Те бяха предадени от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари. Св. Климент папа Римски е първият епископ на Сердика и третият папа на Рим още преди Великата схизма. Мощите ще бъдат съхранявани и изложени за поклонение в църквата "Света София".

„Голяма благодат е за нашата църква, като пазителка и продължителка на делото на светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици, да получим и частица от светите мощи на всепочитания Климент, папа Римски, основател на Сердикийската църква и неин първи епископ, които са духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народи“, каза Негово Светейшество патриарх Неофит. 

Негово Светейшество припомни, че това не са първите реликви, които БПЦ получава от Римокатолическата църква. Папа Йоан Павел II (през 2002 г.) и папа Бенедикт XVI (през 2006 г.) дариха на нашата църква частици от мощите на св. Дасий Доростолски, както и на св. Георги Победоносец.

„Свидетелството на вярата на светиите и мъчениците Христови е ясно доказателство за нашите добри отношения, които пребъдват и ще продължават в мир, разбирателство и взаимно уважение“, заяви патриархът.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама