България и Черна гора ще работят за обща компания за износ на електрическа енергия

16:31, 28 фев 20 / Политика 25 1547 Topnovini
СНИМКА: Правителствена служба

 

Премиерът на Черна гора Душко Маркович е на официално посещение у нас. По време на визитата си той се срещна с министър-председателят Бойко Борисов, президентът Румен Радев и председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Високо ценим активизирането на отношенията между България и Черна гора. Двустранното сътрудничество спомага и при справяне с общите предизвикателства“, обяви премиерът Бойко Борисов. Двамата разговаряха за разширяване на двустранните връзки в икономиката, инвестициите, туризма, енергетиката.

Българският премиер изтъкна, че страната ни разглежда като изключително перспективни предложенията за използване при взаимен интерес на подводния електропровод, свързващ Черна гора и Италия, както и за евентуално участие на страните от региона в АЕЦ „Белене“. „Реализирането на тези двата проекта може да доведе до задълбочаване на енергийното сътрудничество между нашите страни“, подчерта министър-председателят. 

Компаниите от „кратката листа” потвърдиха готовност да инвестират в АЕЦ „Белене”

Темата за формиране на смесена компания за износ на електрическа енергия от България до Италия през подводния кабел между Черна гора и Италия, както и възможно балканско участие в АЕЦ „Белене“, бяха поставени по време на официалното посещение на премиера Борисов в Подгорица на 2-3 септември 2018 г. Вече е формирана двустранна работна група по енергийните въпроси, която ще се заеме с проектите.

България и Черна гора ще обсъдят създаване на смесени предприятия или клъстери в селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, транспортните услуги, строителството, телекомуникациите.

снимка: прессекретариат на държавния глава 

Президентът Румен Радев заяви, че страната ни високо цени приноса на Черна гора за изграждане на добросъседски отношения и укрепване стабилността на Балканите и потвърди подкрепата на страната ни за присъединяването на Черна гора към ЕС. „Черна гора е изключително напреднала и ние ще продължим да оказваме помощ в този процес“, посочи Румен Радев.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че с Душко Маркович са обсъдили европейската перспектива на Черна гора и активният парламентарен диалог.  

Компаниите от „кратката листа” потвърдиха готовност да инвестират в АЕЦ „Белене”

 

Петкова: Изненадана съм, че президентството говори за енергийни проекти

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!