Руски учени се оплакват от Илон Мъск в ООН

11:40, 28 фев 20 / Култура и наука 25 1349 Topnovini

Руската академия на науките ще изпрати жалба до ООН за сателитната система Илон Мъск Starlink, тъй като системата от хиляди спътници ще пречи на работата на астрономите, заяви изследовател от Института по астрономия РАН, астрофизикът Николай Самус, цитиран от руското издание „Взгляд“, предава Нова телевизия.

SpaceX набира космически туристи

„Сега подготвяме писмо от Руската академия на науките и утре ще обсъдим този въпрос с вицепрезидента на Руската академия на науките (Юрий) Балега и такова писмо ще дойде от нас“, заяви той.

Ученият отбеляза, че заради следите от отраженията от слънцето, оставени от спътниците на Starlink, ще бъдат повредени 30-40% от астрономическите снимки.

Илон Мъск иска да засели 1 милион души на Марс

Самус заяви, че идеята е подкрепена и от колеги от Европейското астрономическо общество. На заседание на това сдружение членовете му се обърнаха към националните структури с искане за ограничаване на разполагането на големи сателитни системи. Плановете на руските учени, в частност, бяха подкрепени от португалски учени.

Вестникът припомня, че е писал за проблемите с космическия боклук, който заобикаля планетата. На ниска околоземна орбита той е най-много – там са съсредоточени 66% от всички действащи спътници (1400). Този брой ще се увеличи в пъти заради Илон Мъск и неговия проект Starlink, в рамките на който се планира да се изстрелят близо 12 хиляди нови спътници.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 226 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.