От ГЕРБ обмислят отпадане на давността на приватизацията

12:13, 28 фев 20 / Политика 25 2210 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Главният прокурор Иван Гешев се обяви за пълна проверка на приватизационните сделки. Тези дни в медии се появи информация, че от ГЕРБ обмислят да възродят идеята си за отпадането на давността на престъпленията по време на приватизацията. Това може да стане през промени в Конституцията.

В парламента днес депутатът Анна Александрова потвърди: „В ГЕРБ и парламентарната група обмисляме промени, но все още не сме предприели действия за консултации. Юристите обмисляме варианти“.

Гешев разпореди проверка на всички приватизационни сделки

ГЕРБ имаха такова предложение и през 2017 година, но до промяната така и не се стигна.

В средата на месеца от „Атака“ предложиха промени в Наказателния кодекс. Те настояха да отпадне давността на престъпления, извършени от високопоставени лица, в това число при приватизационните и концесионните сделки.

„Атака“ настоява давността на приватизационните сделки да отпадне

За да се инициира промяна в Конституцията са нужни подписите на 60 депутати. На инициатива за изменение има право и държавният глава. За да стане промяната в основния закон факт трябва да гласуват 180 народни представители. Ако гласуват поне 160, промените ще се гледат отново. От втория път ще стигнат и 160 гласа.

Това означава, че от ГЕРБ със сигурност трябва да търсят подкрепа от коалиционните си партньори и от други партии, за да прокарат поправката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама