Акцент на деня: Анкара отвори вратите към Европа

17:30, 28 фев 20 / Свят 25 4372 Шрифт:
Автор: eDesign

До потенциалната нова мигрантска вълна се стигна след ескалацията на напрежението в сирийската провинция Идлиб. Там турските войски бяха подложени на въздушни удари от войските на правителството в Дамаск, което е подкрепяно от Русия. Опасенията са, че може в отговор на сериозните загуби Анкара да предприеме мащабно настъпление, при което е неизбежен сблъсъкът както със силите на Башар ал-Асад, така и с руските им съюзници. Москва изпрати ракетоносни кораби в региона. В резултат хиляди хора бягат от Идлиб, за да не се окажат под кръстосан огън. По естествения си път бежанската вълна залива Турция и Гърция. Турция отдавна предупреждава европейските страни, че няма да може да се справи с още една бежанска вълна, тъй като вече е приела 3,7 милиона души.

Президентът Ердоган многократно е заплашвал ЕС да отвори врати за бежанците към Европа. Така през октомври миналата година турският лидер обеща да направи това, ако Брюксел определи операцията на Анкара в Сирия „Мирна пролет” като военна. 

Като сухоземна граница и на двете най-засегнати от бежанската криза държави, България също би могла да бъде залята от огромния приток на хора. Премиерът Бойко Борисов предупреди, че има реална опасност от нова мигрантска вълна от Турция към България и добави, че е получена информация за концентрация на голям брой мигранти в Одрин в близост с нашата граница“. В рамките на няколко часа на място бяха дислоцирани части на жандармерията, взети са мерки за подсилване на защитата на границата ни.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов изрази категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. "За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1 000 души и до 140 единици техника“, посочи Каракачанов.

Според ВМРО в тази ситуация трябва да има един единствен критерий: нито един мигрант да не бъде допускан. "Тук нямат значение никакви наднационални, глобални и пр. интереси. Само българският интерес е важен. Започналите вече процеси по придвижване на мигранти към Европа е факт и то констатиран от световните агенции и поощрен от Анкара. Всичко това означава, че до часове България може да стане най-важното място в Европа. Затова трябва да я защитим. Трябва да браним нашите национални интереси", апелираха от ВМРО.

Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и двамата обсъдиха обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. От разговора стана ясно, че към момента няма пряка заплаха за България. Премиерът и президента Ердоган се разбраха да проведат среща в понеделник. 

Борисов определи като ключово споразумението ЕС-Турция. Според премиера е важно Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Борисов заяви още, че ще информира лидерите на ЕС за разговора с Ердоган и ще апелира европейските институции още по-сериозно да се заемат с решаването на кризата. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама