СЗО повиши степента на риска от коронавируса от „висока” на „много висока”

19:08, 28 фев 20 25 2978 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рискът от разпространение и въздействие на коронавируса вече е "много висок на глобално ниво", заяви в петък шефът на Световната здравна организация д-р Тедрос Адханом Гебрейесус пред репортери в Женева.

Заразени с коронавирус в още нови държави

Въпреки това няма доказателства, че вирусът се разпространява свободно, доколкото произходът на повечето случаи все още може да бъде проследен, допълни той, твърдейки, че епидемията може да се ограничи, докато това остане в сила.

Продължаващото увеличаване на броя на случаите с коронавирус и на броят на засегнатите страни през последните дни е "очевидно притеснително", отбеляза той, изразявайки особена загриженост от разпространението на вируса в Италия и Иран. Според него повече от 20 ваксини са в процес на разработка.

Парламентът на Иран преустанови работа заради коронавируса

"Няма причини да мисли, че коронавирусът би се държал различно при различни климатични условия. Според нас Covid-19 може да се предава по един и същи начин както в Китай, така и в Мексико", смята шефът на СЗО. В същото време той посочи, че отчетените в Китай 329 нови случаи на коронавирус през последните 24 часа са били най-ниските за повече от месец.

В днешния си доклад СЗО обаче заяви, че голяма част от световната общност все още не е готова да приложи строгите мерки, които се предприемат в Китай за ограничаване на бързо развиващата се вирусна зараза. "Това са единствените мерки, за които в момента е доказано, че прекъсват или свеждат до минимум преносните вериги на зараза при хората", се посочва в доклада.

"Основното в тези мерки е изключително проактивното наблюдение за незабавно откриване на случаи, много бърза диагностика и незабавна изолация на случаите, строго проследяване и карантина на близките контакти и изключително висока степен на разбиране и приемане от населението на тези мерки".

"Ние не подценяваме съществуващите рискове, поради което днес заявяваме, че глобалният риск от коронавируса е "много висок". Ние повишаваме оценката си за този риск от "високо" до "много високо" ниво", подчерта шефът на СЗО.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама