Руската опозиция организира протест за "Русия без Путин"

18:26, 29 фев 20 / Свят 25 2365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди привърженици на руската опозиция участваха в шествие  в памет на опозиционния лидер Борис Немцов, застрелян на 27 февруари 2015 г. в центъра на Москва, съобщи bTV.

Снимка: EPA

Шествието беше и в знак на протест срещу исканите от президента Владимир Путин реформи на руската Конституция. Протестиращите носеха плакати с надписи като “Не на вечния Путин" и "Не на узурпацията на властта".

Снимка: EPA

Немцов беше един от основните противници на руския президент до смъртта си през февруари 2015 г., когато беше убит близо до Кремъл. Петима изпълнители бяха осъдени, но поръчителят на убийството остана неразкрит.

Полицията съобщи за около 10 500 участници в проявата в Москва, а независимото сдружение "Бял брояч" информира за над 22 хиляди.

Във втория по големина град в Русия Санкт Петербург близо 2000 души участваха в шествие до паметника на жертвите на политически репресии.

Снимка: EPA

Акции в памет на Немцов бяха организирани и в други големи руски градове, включително Новосибирск и Владивосток, отбелязват АП и БТА. Петима души са били задържани Санкт Петербург, но няма информация по какви обвинения.

Снимка: EPA

Руското МВР съобщи, че подобни акции са се състояли в осем града, но в повечето са били малочислени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама