Ген. Мутафчийски: И днешните 16 проби за коронавирус са отрицателни

17:29, 01 мар 20 25 3055 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

16 проби за новия коронавирус COVID-19, които днес бяха изследвани, са отрицателни, съобщи на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, предаде БГНЕС. В бройката влизат и 2 проби за COVID-19, постъпили от Бургас.

Предстои да бъдат направени повторните проби на първите приети пациенти, на които изтича карантинният срок от 14 дни. Към момента пациентите са напълно здрави, съобщи още председателят на Националния оперативен щаб.

"Двама души са приети във ВМА днес. Сигналът за единия е получен на тел. 112. Това е гражданин с температура и грипоподобни оплаквания от София. Другият е, благодарение на контрола по границите, шофьор на ТИР. Всички, които се приемат, отговарят на епидемиологичните характеристики и на грипоподобна симптоматика”, обяви Мутафчийски.

Скокът в броя на заболелите в близките региони около нас и в Европа е единствено в Италия. Там са обявени около 340 нови, добави още той. „В Германия има по-сериозен скок. Около 50 души са обявени до този час на деня. За другите страни няма много сериозен брой от нови случаи”, посочи началникът на ВМА.

Ген. Мутафчийски: Имаме безпрецедентни мерки за сигурност

"Илюзия е да се смята, че коронавирусът ще ни подмине, но всеки ден, в който нямаме положителен резултат, е спечелен ден. Прегради и граници пред вируса, който се разпространява по въздушно-капков път, няма", каза тази сутрин ген. Мутафчийски. 

„Прави впечатление задържането на тенденцията в редица държави в Европа, в които има по един случай и нито един допълнителен, а вече минаха повече от 4 дни. За нас това представлява интерес. Техните резултати би трябвало да бъдат препотвърдени по инструкция от ЕК в референтните лаборатории в Нидерландия и Германия”, заяви началникът на ВМА и добави, че при първи положителни проби у нас също сме задължени да поискаме препотвърждение от международна лаборатория", каза началникът на Кризисния щаб.

Ген.Мутафчийски: Не изпращаме SMS-и на гражданите

Той добави още, че използваният метод на изследване дава и грешки, и за това е необходимо да има препотвърждение. Именно затова проби у нас се изследват контролно на други места.

Междувременно ясновидката и телевизионна водеща в Ломбардия Теодора Стефанова заяви, че в България може да се очаква един-два случая на коронавирус. 

„България е богоизбрана държава. Тя ще бъде на ниво да овладее цялата ситуация. Може да има един-два случая и те ще бъдат овладени, няма да са тежки”, прогнозира Стефанова по Нова телевизия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама