Ватикана отваря архива на най-спорния папа в историята

10:20, 01 мар 20 / Свят 25 2579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ватикана отваря архива на най-спорния папа в историята в понеделник, което вероятно ще хвърли светлина защо Пий XII мълчи по време на унищожаването на шест милиона евреи в Холокоста, съобщи АФП.

Отварянето на архивите на папа Пий XII е искано от десетилетия от еврейски групи и историци. Документните се състоят от 120 тома - архивни документи със същия произход и са разделени на 20 000 единици. Техните милиони страници могат да държат заети историците в продължение на много години.

Папа Франциск е „леко болен“

Двеста изследователи вече поискаха достъп до планината от документи, предоставени след инвентаризацията, която отне повече от 14 години на архиварите на Светия престол. Отличеният с множество награди немски религиозен историк Хуберт Волф ще бъде в Рим в понеделник, придружен от шестима свои асистенти и финансиране за две години, за да започне проучване на документи от "частния секретариат" на покойния папа.

Волф, специалист по връзките на Пий XII с нацистите, очаква с нетърпение да прочете бележките на неговите 70 посланици - очите и ушите на понтифа, докато ръководи католическата църква между 1939 г. до смъртта си през 1958 г.

Трябва да има и записки за спешни призиви за помощ от еврейски организации, както и за комуникациите на папата с покойния американски президент Франклин Д. Рузвелт. Непознатите досега архиви допълнително обхващат епохата след Втората световна война, в която писателите са цензурирани, а някои свещеници са преследвани заради съмнения в симпатии към комунистите.

Преди четири десетилетия Ватиканът публикува за първи път основните документи за Холокоста - произведение от 11 тома, съставено от йезуитите. Но някои ключови парчета от пъзела все още липсват, включително отговорите на папата на бележки и писма - например тези за нацистките ужаси.

Папа Франциск дари на България мощи на двама светци

Йезуитите вече публикуваха „документи, които папата получи за концлагерите, но така и не успяхме да видим отговорите му“, казва Волф пред АФП. "Или те не съществуват, или са във Ватикана", допълни още той.

Историците вече са разгледали 12-те години в Германия, които Еудженио Пачели, истинското име на бъдещия папа, което той използва, докато пребивава там като посланик на Светия престол през 1917-1929 г. Там той става свидетел на възхода на нацизма, след което се връща в Рим, за да стане дясната ръка на своя предшественик Пий XI, избран през 1922 година.

Предишните разсекретени архиви разкриха размяна на писма, с които той е предупреден за изтребването на европейските евреи, след като самият той става папа. "Няма съмнение, че папата е бил наясно с убийствата на евреи", каза Волф. "Това, което наистина ни интересува, е кога той научава за тях за първи път и кога започва да вярва на тази информация."

На 24 декември 1942 г. Пий XII прави едно от най-обсъжданите коледни радио обръщения в историята. Скрита в дългия му текст, има и препратка към „стотиците хиляди хора, които без никаква вина или понякога по единствена причина своята националност или раса са обречени на смърт или постепенно унищожаване“. Дали посланието му - изречено на италиански и излъчено само веднъж и в което изрично не се споменават нито евреите, нито нацистите – е било чуто и разбрано от немските католици?

„Единствените, които са го чули, са нацистите“, каза Волф, отбелязвайки, че радиовълните са заглушавани и че папата е можело да говори немски - ако наистина е искал да достигне до немските вявращи. „След войната Пий XII каза на британския посланик:„Бях много ясен“. И посланикът казва в отговор: „Не ви разбрах“, обяснява историкът.

Папа Франциск превърна палат в убежище за бездомни

Тези, които се изправят в защита на папата, отбелязват, че Пий XII е бивш дипломат, обучен на благоразумие, стремеж да остане неутрален във време на война и обезпокоен как да защити католиците от разрастващото се опустошение. „Той просто не може да бъде по-категоричен“, казват привържениците на Пий XII. Историците смятат, че Църквата е скрила около 4000 евреи в своите римски институции по време на войната.

"Доста евреи бяха спасени в манастирите", заяви за АФП Дейвид Керцер, американски историк, спечелил наградата Пулицър за биографична книга. "Но защо са били убивани от хора, които се смятат за християни?". За Керцер причините за "мълчанието на папата" са ключови. "Не беше щастлив от масовите убийства. Изглеждаше разстроен. Той знаеше през 1941 г.", каза Керцер.

И въпреки това „никога не произнася думата евреин“. Германският историк Волф добавя, че Пий XII "остава много изолиран след войната, като не казва нищо за Холокоста". Той също така никога не признава създаването на Държавата Израел през 1948 г. "Защо?" - пита Волф.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама