Каракачанов: Няма провокации на българо-турската граница

11:29, 01 мар 20 / Политика 25 2643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„По българо-турската граница няма движение и няма преминал нито един нелегален имигрант. Няма провокации и не се налага засега да се вземат мобилизационни мерки за изпращане на място на военнослужещи", това каза през БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"В един участък обаче близо до Свиленград – при турско-гръцката граница, има напрежение, което ескалира. Около Одрин има събрани около 5000 нелегални имигранти. Органите са в готовност и ще реагираме, ако подобни групи мигранти се пренасочат към нас“, заяви още той. 

Фронтекс повиши нивото си на готовност по границите с Турция

Каракачанов подчерта, че е разпоредил на представителите на въоръжените сили недопускане на преминаване на българската граница. „Българският войник не ходи на мисии или не изпълнява задачи със сопи и със слънчогледи, ще отиде въоръжен. Ще използват оръжие, ако срещу тях се използва оръжие. Има достатъчно средства за възпиране и недопускане на наша територия“.

Той подчерта още, че охраната по българо-турската граница е сериозно препятствие. „Хипотезата, че те могат да влязат, без да ги забележим, не съществува. За разлика отпреди 3-4 години, днес Гранична полиция е оборудвана с най-съвременната техника, включително с термокамери, които хващат движение на повече от 5 км от граничната линия. Армията разполага с безпилотни летателни средства, с които можем до 20 км дълбочина на чужда територия да установим придвижване на хора. Разполагаме с техника, която от 5-6 км различава лицата на хората, какво носят, с какво са облечени, имат ли оръжие“.

Борисов ще събере на среща европейски лидери заради бежанците

Според вицепремиера маршрутите при границата с Гърция, които могат да бъдат атакувани от мигрантите, са в по-удобните части, около Свиленград или при Петрич, където има равни участъци. „И на двете места сме предприели мерки, има мобилни заграждения, които могат за един час да бъдат разположени. Имайки предвид, че тези хора се движат пеша, в рамките на три часа, в които могат да достигнат границата, вече ще има струпване на жива сила, на мобилни заграждения и на техника“.

Каракачанов поясни, че политиката на България е не да изгражда лагери и да ги пълни с хора, които са решили да минават границата нелегално, а е политика на недопускане на преминаване на нашата територия.

Над 76 хил. мигранти вече са преминали от Турция в ЕС

Той подчерта, че НАТО може да подкрепи Турция в една или друга степен, но не и военно. „В един конфликт като този в Сирия, НАТО не може да изпрати военен контингент. Това е един конфликт на територия на Сирия, в който страните са вплетени от доста дълго време и ситуацията се познава добре. Напрежението в Сирия води до напрежението в Турция“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама