Турция провежда операция "Пролетен щит" в Сирия

21:27, 01 мар 20 / Свят 25 2635 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турската армия е използвала дронове и артилерия, за да изведе от експлоатация военното летище "Ал Найраб" в сирийския град Алепо, съобщи БНР. Летището е било използвано от сирийските войски за нанасяне на въздушни удари по турските войски и мирното население в съседната провинция Идлиб.

На турска атака е било подложено и друго военно летище - край Хама, на юг от Идлиб. Турските медии съобщават за успешни действия на бунтовническите войски в този район. 

Москва и Анкара ще работят за снижаване на напрежението в Идлиб

Два сирийски бойни самолета Су-24 са били свалени от Турция, след като атакували турски самолети. Това е станало в рамките на стартираната от Турция военна операция срещу сирийските части "Пролетен щит", след като 34 турски войници бяха убити при въздушен удар от страна на сирийската правителствена армия. Според сирийската агенция САНА пилотите са катапултирали и не са пострадали.

Край град Саракеб продължават ожесточените боеве за контрола над магистралата между Дамаск и Алепо, съобщава телевизия "Ал Маядин". Свалени са били и турски дронове, твърдят източници от Дамаск.

По-рано Турция проведе военна операция в Северна Сирия под названието "Щитът на Ефрат". 

Офанзивата е в северозападната провинция Идлиб и до нея се стига, след като от четвъртък до днес над 30 турски войници бяха убити при удари от страна на сирийски правителствени части.

Турски войник е убит в Идлиб

Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар обяви, че от 27 февруари в Идлиб се провежда операция с наименованието "Пролетен щит", но подчерта, че Анкара няма намерение да влиза в конфронтация с Москва, подкрепяща властите в Дамаск.

"Преговорите ни с Русия продължават. Очакваме от нея да изпълни ангажиментите си и да сложи край на атаките от страна на режима на Асад и той да се изтегли зад границите, договорени в Сочи. Не търсим конфронтация с Русия. Искаме само режимът да спре с кръвопролитията и по този начин да се предотврати радикализация и миграция".

Според сирийската обсерватория за човешки права 26 сирийски войници са били убити при удари с турски безпилотни самолети.

Днес изтече крайният срок, даден от турския президент Реджеп Ердоган на Дамаск, да се изтегли зад турските наблюдателни пунктове, създадени след сделката между Анкара и Москва през 2018-а в Сочи. Ердоган поиска Русия да не се меси в Идлиб, за да се изправи Турция "лице в лице" с режима в Сирия.

Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин ще се срещне с Ердоган в четвъртък или петък следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама