Главният редактор на руската агенция "Спутник" в Турция за кратко в ареста

20:38, 01 мар 20 / Свят 25 2341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният редактор на руския „Спутник" на турски език - Махир Бозтепе, е освободен, след като днес за кратко е бил задържан в полицейския арест, съобщи неговият работодател. Освобождаването е след проведен телефонен разговор между руските и турските външни министри, твърдят руските медии, предаде БГНЕС.

Анадолска агенция съобщава, че Бузтепе е задържан като част от разследването за „обида на турската нация и турската държава“ и „подкопаване единството и държавната цялост на страната“.

Заедно с него бяха арестувани и трима журналисти, които бяха освободени освободени след няколко часа. 

"Полицията дойде в офиса ни в Истанбул. Задържаха още един сътрудник. Още трима от вчера са в полицията в Анкара, след като националисти нахлуха в апартаментите им предишната нощ. Турция, какво е това???", пита Маргарита Симонян, главен редактор на „Русия днес“ и руския канал РТ.

По-рано Симонян съобщи, че вечерта на 29 февруари неизвестни се опитали да влязат в апартаментите на служители на "Спутник"-Турция в Анкара. Те викали националистически лозунги, обиди и заплахи и искали да разбият вратите.

Самолет на сирийската армия е свален над Идлиб, Дамаск отрича

След като нападателите избягали, журналистите се обърнали към полицията, за да дадат показания. След разпит от прокурорите, представителите на руската медия били задържани в полицията.

В нощта на 28 февруари пред руското генерално консулство в Истанбул се състоя антируски протест срещу влошената ситуация в сирийската провинция Идлиб. Според дипломатическата мисия протестиращите скандирали лозунги, обвиняващи Москва за смъртта на турските войници в северна Сирия.

Освен това в профилите на Генералното консулство в социалните мрежи се появиха коментари с директни заплахи срещу руските чуждестранни агенции в Турция. Охраната на руското посолство е засилена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама