Германия облекчи условията за работници от страни извън ЕС

18:21, 01 мар 20 25 2280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес влиза в сила нов германски закон относно работещите мигранти, който би трябвало да улесни пристигането на квалифицирани работници от страни извън ЕС и да облекчи сериозния проблем с недостига на работна ръка за германската икономика.

Съгласно новия закон, за работниците от страни извън ЕС в бъдеще ще бъдат достъпни всички работни места, за които са квалифицирани, а не само тези, в които има недостиг на работна ръка в германските институции и за които няма кандидати от Германия или от ЕС, както беше досега.

Новината е също, че при определени условия квалифицирани работници ще могат да останат в Германия за по-дълъг период от време в търсене на работа.

Търсещите работа ще имат и правото да компенсират липсата на практически опит с допълнителна квалификация чрез стаж при немски работодател. От компетентните институции ще се изисква да потвърдят дипломата на чуждестранния работник и да докажат, че той или тя говори немски. Освен това, ако вече не е сключил трудов договор, чужденецът ще трябва да докаже, че разполага с достатъчно пари, за да се издържа, докато търси работа.

По отношение на езика се очакват знания, съответстващи на ниво В1 в Общата европейска езикова рамка, което предполага възможността да се водят разговори по познати теми и да се разбират радио или телевизионни предавания.

На квалифицирани кандидати за работа и стажанти ще бъде разрешено да пребивават в Германия до шест месеца, като се изисква стажантите да представят съответна училищна диплома и да не са по-възрастни от 25 години.

От друга страна, новият закон затяга условията за чуждестранни граждани над 45-годишна възраст. За да получат разрешение за пребиваване и работа, те трябва да докажат, че ще печелят поне 3 685 евро брутна месечна заплата, че вече са се пенсионирали или че разполагат със средства за покриване на основните разходи за живот, за да не се превърнат в товар за държавата в напреднала възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама