Гърция: Турция стана трафикант на хора

12:54, 02 мар 20 / Свят 25 3204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцката армия провежда военни учения в област Еврос и в Егейско море, за да предотврати навлизане на хиляди мигранти. Атина обвинява Анкара в организиран трафик на хора, предаде БНР. В Гърция пристига председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Атина очаква решителна подкрепа на извънредната среща на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз.

Съветът за национална сигурност на Гърция увеличи участието на военните и полицията по охрана на границите и прекрати приемането на молби за убежище.

„Гърция е поставена пред организиран мигрантски натиск, ръководен от Турция“, заяви говорителят на гръцкото правителство. Официалната позиция на Атина е, че Турция, вместо да ограничава трафика на хора, се е превърнала в „трафикант".

Фронтекс очаква ситуацията на границата между Турция и Гърция да се влоши поради "масовия приток на мигранти", се казва във вътрешен доклад на Европейската агенция за защита на границите, цитиран от „Билд“, предаде БГНЕС. Гърция поиска от Фронтекс допълнителна помощ вчера, след което европейската агенция изпрати подкрепление по гръцко-турската граница.

Ердоган обеща Турция да продължи да пуска мигранти към Европа

През последните 24 часа на гръцките острови са пристигнали около 1 000 бежанци и мигранти в над 25 различни случая, като при някои от тях се е намесила гръцката брегова охрана, за да бъдат спасени. Най-голям брой бежанци и мигранти са пристигнали в Лесбос, общо 512 в 11 отделни случая. На Хиос са пристигнали 295 души, 128 на Самос и 85 на по-малките гръцки острови край турското крайбрежие.

Зоните, където оградата е била повредена, както и река Еврос, са били използвани от мигранти и бежанци, за да влязат незаконно в Гърция, а от гръцка страна през последните 24 часа са предотвратени 9 877 опита за незаконно влизане. Задържани са 68 души. Сълзотворен газ и шокови бомби са хвърлени от турската към гръцката страна в опит да се попречи на гръцките сили, а инцидентите на гръцко-турската граница продължиха и в ранните часове.

След спешно заседание на Гръцкия съвет за национална сигурност, правителственият говорител Стелиос Пецас заяви, че бежанската ситуация представлява „активна, сериозна, изключителна и асиметрична заплаха за националната сигурност на страната“.

По-рано гръцкото външно министерство заяви, че Турция провежда дезинформационна кампания и съобщенията за десетки хиляди мигранти, които са влезли в Гърция, са неверни. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви пред в. „Дейли Сабах” че 100 000 мигранти са преминали границата с Гърция.

Жители на Лесбос не допуснаха мигранти до острова, подпалиха център на ООН

Пецас също така съобщи, че Атина замразява за месец молбите за убежище, подадени от незаконно влизащи мигранти. Гърция също така ще поиска Европейската агенция за гранична и брегова охрана, известна също като Фронтекс, да се включи с бърза гранична намеса за защита на границите й.

Всички мигранти, които нелегално са преминали гръцката граница, остават без право на политическо убежище и се депортират обратно, реши правителството на южната ни съседка.

На гръцкия остров Лесбос двама журналисти от чуждестранни медии са били бити, докато отразяваха ситуацията с бежанците от Турция, съобщиха отАсоциацията на кореспондентите на чуждестранната преса /FPA/. Организацията заяви, че на острова група местни жители "нападат и поливат с помия чуждестранните журналисти". В резултат на това най-малко двама души са били сериозно ранени. От Асоциацията заявиха, че оборудването на пребитите журналисти е откраднато или повредено.

Фронтекс повиши нивото си на готовност по границите с Турция

Франция изразява солидарност с Гърция и България и е готова да предложи съдействие за защита на границите на ЕС от пристигащи мигранти”, заяви френският лидер Макрон. След влошаване на ситуацията в сирийската провинция Идлиб Турция заяви, че вече няма да може да ограничи потоците на мигранти и бежанци и отвори границите си с ЕС.

"Изразявайки пълната си солидарност с Гърция и България, Франция е готова да допринесе за усилията на европейските държави да им предоставят оперативна помощ и да защитят границите си. Трябва да работим заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза", написа Макрон в Туитър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама