Ердоган обеща Турция да продължи да пуска мигранти към Европа

12:45, 02 мар 20 / Свят 25 2175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европа ще трябва да поеме своята част от "тежестта" на мигрантите, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обещавайки, че Турция ще продължи да пуска бежанци извън територията си.

„След като отворихме вратите, имаше няколко призива като „ затворете вратите “, каза Ердоган в телевизионно обръщение. "Казах им: "Свършено е. Приключи. Вратите вече са отворени. Сега ще трябва да поемете своя дял от тежестта", предаде БГНЕС.

Турският президент заяви още, че се надява да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, когато се срещне с руския си колега Владимир Путин по-късно през седмицата.

"Ще отида в Москва в четвъртък, за да обсъдя събитията в Сирия с г-н Путин. Надявам се, че той ще предприеме необходимите мерки там, като прекратяване на огъня, и че ще намерим решение на този въпрос", каза Ердоган пред членове на неговата партия в Анкара.

Турция провежда операция "Пролетен щит" в Сирия

Преди това Владимир Путин заяви, че Русия не планира да води война с когото и да било, но иска да разубеди другите страни да се забъркват в конфликт с Москва. Агенция ТАСС публикува фрагменти от интервю с руския президент, дадено на 20 февруари, на фона на нарастващото напрежение в района на Сирия в Идлиб, където Русия подкрепя сирийския режим срещу Турция.

Режимът на Асад заяви, че северозападното въздушно пространство е затворено и всеки самолет или дрон, който влезе, "ще бъде третиран като враждебен и свален". Съобщението на сирийския режим дойде след двудневни удари от турски дронове в провинция Идлиб. Турция загуби 54 войници през февруари, включително 33 убити в четвъртък в един самолетен удар.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Анкара има за цел да се противопостави на сирийските правителствени сили, а не на руските войски. 2 557 елементи на сирийския режим досега са неутрализирани като част от продължаващата операция „Пролетен щит“, каза министърът на отбраната.

Борисов кани Ердоган на среща с ЕС в София

Турция започна операция "Пролетен щит", за да сложи край на безчинствата на режима и да предотврати радикализация и ноова вълна на имиграция, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар. Турските въоръжени сили продължиха да разрушават целите на режима в неделя, унищожавайки танкове и бронирани машини и убивайки повече от 50 войници.

Днес руските военни обявиха, че не могат повече да гарантират безопасността на полетите на турската авиация над Сирия. това съобщи началникът на руския Център за помирение на враждуващите страни контраадмирал Олег Журавльов заяви, след като Дамаск затвори въздушното пространство над страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама