Радев призова за оперативен план за миграционния натиск

17:44, 02 мар 20 / Политика 25 2771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният глава Румен Радев призова днес в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за приемането на оперативен план за действие по отношение на миграционния натиск към сухоземните граници на ЕС.

По думите на президента защитата на външните сухоземни граници на Европейския съюз е от ключово значение за гарантиране сигурността на европейските граждани и недопускане на кризи вътре в Съюза, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата обсъдиха ескалацията на напрежение в региона на Близкия изток, която създава рискове за сигурността на Европейския съюз и може да предизвика нова бежанска вълна.

Борисов кани Ердоган на среща с ЕС в София

Президентът Радев призова за своевременно заседание на Европейския съвет, на което да бъдат обсъдени тези въпроси. Румен Радев напомни и че предложение за изработването на общ европейски оперативен план за защита на сухоземните граници на ЕС при рязко нарастване на миграционния натиск беше внесено от него още през пролетта на 2017 г., докато представляваше страната ни на заседанията на Европейския съвет.

Ердоган обеща Турция да продължи да пуска мигранти към Европа

Българският държавен глава обсъди увеличения миграционен натиск и с президента на Гърция Прокопис Павлопулос и подчерта необходимостта от засилена подкрепа от страна на ЕС към Гърция и България за охрана на външните европейски граници.

По-късно Радев проведе телефонен разговор със своя германски колега президента Франк-Валтер Щайнмайер. Сред темите на разговора бяха засиленият миграционен натиск по външните сухоземни граници на ЕС, ескалацията на напрежение в Близкия Изток и произтичащите от това рискове за Европейския съюз. 

Българският държавен глава отново призова за изработването на оперативен план на ЕС за действие по отношение на миграционния натиск, както и за своевременна подкрепа за охраната на външните граници на България и Гърция. Двамата президенти се обединиха около позицията, че са необходими единна европейска политика и всеобхватни мерки за гарантиране на европейската сигурност и стабилност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама