Цената на руския газ за България пада с 40%

10:04, 03 мар 20 25 2577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рязко понижение на цената на доставяния у нас руски газ обявиха управляващите навръх националния празник. След антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори, „Газпром“ днес официално са изпратили подписан договор, който предвижда синьото гориво да е с над 40% по-евтино, предаде bTV.

„Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР през април цена от 26,29 лв. за мегаватчас, което в сравнение със сегашните 44,04 лв. е намаление в размер на 40,3%, посочи изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

Освен това, новата ценова форма с хъбова индексация ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август и „Газпром“ ще връща на „Булгаргаз“ суми, които пък ще стигнат и до клиентите на българската компания. Това ще стане в едномесечен срок след решение на КЕВР за новите цени.

"До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари", обясни енргийният министър Теменужка Петкова. 

Според изчисленията на Павлов резултатът от това ще бъде възстановяване на 150 млн. лв. с ДДС. Ценообразуването от 1 март ще бъде на месечна база.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че сред страните, посочени в антимонополното решение на ЕК, България в крайна сметка е постигнала най-голямо намаление. „Подходихме професионално с безценната помощ на ЕК“, подчерта министър-председателят.

Руска компания ще строи „Турски поток“ в България

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама