НЗОК предвижда 43 лв. на ден за болен от коронавирус

15:55, 03 мар 20 25 2807 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НЗОК и Българският лекарски съюз са се договорили по коя клинична пътека ще се лекуват евентуално заразените с коронавирус пациенти, съобщи съсловният съюз, като публикува указанието.

Пациентите ще бъдет приемани в болниците по съществеуващата вече клинична пътека 104 - Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения.

Пътеката определя цена от 618 лв. за пациент за болничния престой, като продължителността на лечението е около 14 дни. Това означава, че на ден за пациент се заделят около 43 лева, уточнва OFFNews.

Уточнено е, че болните ще бъдат приемани по код j11.1 - Грип с други респираторни прояви.

Този код важи за хора с грип БДУ и грипни заболявания, сред които: остра респираторна инфекция на горните дихателни пътища, ларингит, фарингит или плевралeн излив вследствие на неидентифицирани вируси.

Според специализирания сайт "Право и здраве" пътеката е лимитирана до 6358 души годишно. Броят им не е увеличен заради новата епидемия.Тази клинична пътека се изплаща само на болници с инфекциозни клиники или отделения, освен ако не възникне епидемия. Тогава болни ще моигат да бъдат приемани по пътеката и в други болнични звена.

Новите случаи на коронавирус: намаляват в Китай, увеличават се в Европа

Междувременно Европейската комисия съобщи, че осигурява до 45 милиона евро за разработването на нови начини за откриване и за лечение на заболелите от вируса Covid-19. Очаква се с установеното сътрудничество с фармацевтичните производители общо да бъде привлечено финансиране от 90 милиона евро.

Еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел приветства съвместния подход в търсенето на изход от световната заплаха. По нейните думи проучванията ще повишат готовността за действие при бъдещи подобни случаи.

От началото на годината ЕС насочи над 70 млн. евро за проучване на възможностите за ограничение на разпространението на вируса. ЕК допълва, че работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация за осигуряването на бърз и съгласуван европейски отговор.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 napilim.pro 02:21, 16 мар 21

Монтаж напольных покрытий
Click here...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама