ЕК отпуска на Гърция 700 млн. евро за борба с миграционната криза

16:12, 03 мар 20 / Свят 25 3876 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия (ЕК) отпуска на Гърция 700 милиона евро за справяне с потоците от сирийски бежанци, които се стремят да влязат в Европа през Турция.

Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Гърция с министър-председателя на страната и председателите на ЕС и ЕП.

Борисов се среща с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в София

"Европейската комисия отпуска 700 милиона евро помощ за Гърция, 200 милиона от които ще бъдат предоставени незабавно", каза тя, цитирана от ТАСС.

Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пристигнаха по-рано днес в Гърция, а премиерът Кириакос Мицотакис ги заведе на границата с Турция, където от няколко дни хиляди мигранти се опитват да преминат на гръцка територия по пътя си към Европа.

Освен 700 млн. ЕК ще предостави на Гърция 7 кораба, 2 хеликоптера, 1 самолет. 100 гранични служители от “Фронтекс“, които да съблюдават сухопътната и морската граница на Гърция, медицинско оборудване, палатки и одеала.

“Няма да позволим на никой да тества европейското единство“, заяви Урсула фон дер Лайен. Председателят на ЕС Шарл Мишел предупреди, че едновременно с опазването на границите трябва да се пази и човешкото достойнство и да се спазват международните закони.Председателя на ЕП Давид Сасоли категорично и твърдо каза – “Турция трябва да спазва споразумението с ЕС за мигрантите“.

Борисов: Ердоган няма да идва в София, не иска да сяда на една маса с Мицотакис

На фона на огледа на тримата евролидери, хиляди мигранти остават на границата между Турция и Гърция. Властите използваха сълзотворен газ и шокови гранати в опит бежанците да бъдат спрени. Атина обвини Анкара в трафик на мигранти.

Голяма част от бежанците отново прекараха нощта под открито небе. През цялото поле на пътя между Гърция и Турция се изграждат огради, за да не може границата да не бъде прекосена. За да стигнат до границата, мигрантите минават през река Марица. Прекарват нощта на открито, на студено и мокро. Заради надеждата, дадена им от Турция, че няма да ги спира да стигнат до мечтата си - Европа.

Турската жандармерия не пропуска мигрантите да продължат по пътя към гръцката граница. Хиляди остават в ничия земя между двете държави. Гърция отказва да отвори границата, а мигрантите не желаят да се върнат назад към Одрин.

Фронтекс обяви, че започва операция в помощ на Гърция

Междувременно върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисарят за управлението на кризи Янез Ленарчич са на визита в Анкара днес и утре, съобщиха от Европейската служба за външна дейност.

Те ще се срещнат с високопоставени представители на турските власти, с които ще обсъдят нарастващото напрежение в сирийската провинция Идлиб и последиците за цивилното население на място, както и положението на сирийските бежанци в Турция. Комисар Ленарчич ще посети и центъра за бежанци в югоизточния труски град Газиантеп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама