Според БСП 70% от българите искат отпадане на санкциите към Русия, но депутатите не го приеха

10:40, 04 мар 20 / Политика 25 2995 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Депутатите не приеха предложението на БСП за преразглеждане на политиката на санкции на Европейския съюз по отношение на Русия. Против гласуваха ГЕРБ и ДПС, "Обединени патриоти" се въздържаха. Вносителите, начело с Корнелия Нинова, поискаха България да се обяви за отмяна на санкциите, които според тях вредят еднакво както на държавата ни, така и на целия ЕС.

Европейските мерки срещу Москва бяха наложени през 2014 г. заради намесата ѝ в конфликта в Украйна. Те бяха предприети за първи път, след като полет MH17 на малайзийските авиолинии беше свален над Източна Украйна, при което загинаха 298 души. Санкциите са насочени към цели сектори на руската икономика, включително нейните петролни и газови отрасли. Те няколко пъти бяха удължавани, като в момента са в сила до 23 юни 2020 г.

Румъния блокира доставката на руски оръжия в Сърбия

Според Антон Кутев от БСП 70% от хората в България не са съгласни със санкциите срещу Русия. Като причина за това той посочи, че те водят и до санкции от страна на Русия спрямо държавите в ЕС, включително и България. „Санкциите ограничават нормални пазари в ЕС и това се вижда в икономическите показатели особено по отношение на България. Ограничавайки достъпа на суровини от Русия, ние вредим на собствената си икономика. Това не е цивилизованият начин, по който ЕС трябва да общува с Русия“, заяви Кутев.

По време на дебатите Десислав Чуколов от „Атака“ посочи, че партията му поставя този въпрос от 2014 г., тъй като тези санкции са показали васалното отношение на САЩ спрямо ЕС. Петър Петров от НФСБ призова депутатите, когато взимат решение как да гласуват, да си спомнят, че от 2014 г. досега в братоубийствената война на Русия и Украйна са загинали десетки хиляди млади мъже и тя трябва да бъде прекратена.

Радев: С Медведев възобновихме диалога между България и Русия на най-високо ниво

ГЕРБ и БСП влязоха в спор дали предложеният от опозицията текст нарушава Конституцията. В проекторешението се предлага депутатите да приемат решение България да се обяви срещу санкциите и председателят на парламента да информира за това Европейския парламент и парламентите на другите държави от ЕС.

Според Джема Грозданова от ГЕРБ това не съответства на механизмите за вземане на решения, по които действа българската държава. Според нея приемането на подобен текст е в противоречие с конституционното разделение на властите. „Съгласна съм, че е необходим диалог с Русия и такъв съществува. Отношенията на България и Русия са взаимни и не се базират само на ограничителните мерки на ЕС“, категорична е Грозданова.

От своя страна, Корнелия Нинова заподозря, че от ГЕРБ не критикуват предложението по същество, а си търсят причина да го отхвърлят чрез „процедурни хватки“.

Управляващите не подминаха да въвлекат в дебата и президента Румен Радев и вътрешните избори в БСП. Тома Биков от ГЕРБ попита защо по време на служебното правителство на Радев България не се е обявила против санкциите, а напротив – те бяха препотвърдени. Той заподозря, че БСП е подхванала темата за Русия, защото предстои избор на нов председател на партията. „И понеже сте заслепени от някакви правила преди вътрешни избори сега се заявихте кой е „за“ и кой е „против“ Русия. И искате да въвлечете цялата държава във вашите драми“, каза той. На свой ред червеният депутат Таско Ерменков посочи, че България върви след събитията, защото и в Германия, и във Франция вече се съмнявали във въздействието на санкциите.

Цветанов пред TOPNOVINI: Руското влияние в енергетиката е заплаха за страните от Централна и Западна Европа

Мотивите на БСП

Според БСП досегашната политика на ЕС за санкции е доказала своята неефективност и не е допринесла до разрешаване на кофлитка. В мотивите се посочва, че единственият резултат от нея е влошеното икономическо развитие на ЕС и Русия. Според левицата непълноценните икономически отношения възпрепятстват икономическото развитие на целия регион, включително вредят и на интересите на българските граждани и на българския бизнес.

От БСП отбелязват проведените срещи на най-високо равнище в Москва на президента Румен Радев, на премиера Бойко Борисов и на председателя на НС Цвета Караянчева, от които е станала ясна нуждата от динамизиране на търговските и икономическите отношения между България и Русия в интерес на двете държави.

Какви са санкциите?

Първият пакет санкции се отнася до икономическата дейност в Крим, като се забранява вносът на стоки от Крим, всякакви инвестиции на полуострова, както и доставките на оборудване и услуги за развитие на инфраструктурата или пък за добив на суровини. 

Втората група наказателни мерки е обвързана с изпълнението на договореностите от Минск за Украйна. Тук попада оръжейното ембарго и ограничението за износ на изделия с възможна двойна употреба за военни цели.

На три оръжейни компании, три енергийни фирми и пет руски банки им е отрязан достъпът до европейския капиталов пазар. Същевременно беше въведена забрана за доставки в Русия на високотехнологично оборудване за добив на нефт в Арктика и в дълбоководния шелф, както и за добива на шистов газ. Освен това бе изготвен списък с лица, организации и институции, действащи срещу териториалната неприкосновеност, суверенитета и независимостта на Украйна. За тях важат ограничения за пътуване в ЕС, а активите им в Общността са замразени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама