Ердоган: Турция не се стреми към война

11:29, 04 мар 20 / Свят 25 1877 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция е страна, която умее да се бие, но не се стреми към война. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, коментирайки в парламента хода на операцията „Пролетен щит“ в северозападна Сирия, предаде БГНЕС.

„Последните операции на турската армия показаха на всички нейното умение да се сражава ефективно. Но ние не се стремим към война“, каза той, цитиран от Анадолската агенция.

Турция свали военен самолет на сирийските сили, пилотът е загинал

Държавният глава обеща, че Турция няма да остави сирийците на милостта на Башар Асад и неговите помагачи.

Ердоган съобщи, че от началото на операция „Пролетен щит“ в северозападна Сирия са унищожени 3200 привърженици на сирийския президент.

„Свалени са 3 самолета и 8 хеликоптера. Без съмнение, и Турция понася загуби, но ние няма да изоставим сирийците“, обеща турският лидер.

Ердоган обеща Турция да продължи да пуска мигранти към Европа

По-рано стана ясно, че в регион Идлиб са били убити двама турски войници от сирийски правителствени сили. Шестима други са ранени при артилерийски обстрел, в отговор турските военни незабавно са ударили цели на режима, предаде БТА.

Над 50 войници на Анкара загинаха в Идлиб през последните седмици, включително 34 при въздушен удар миналия четвъртък.

Турция, която подкрепя определени бунтовнически групировки в Идлиб, се опитва да изтласка обратно сирийските сили зад линиите, съгласувани с Русия през 2018 г., когато бяха създадени 12 турски наблюдателни постове в провинцията.

Но сирийски сили, подкрепяни от руска авиация, си върнаха територии в офанзива през декември, в която бяха убити стотици цивилни, а близо милион напуснаха домовете си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама