Денят накратко – 4 март

19:00, 04 мар 20 25 2773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Вижте къде се появиха нови случаи на коронавирус, продължава ли напрежението по границите с Турция, в кои области е обявена грипна ваканция, какви са новите нареждания на Иван Гешев и още...

***

Все още няма коронавирус у нас

Всички проби за наличие на коронавирус у нас са отрицателни. Тази нощ във ВМА са приети девет души. Сред тях са двама курсанти от университета във Велико Търново, които са били в Торино и ще останат под 14-дневна карантина. Прието е и семейство от София, което е имало близък контакт с болни от коронавируса италианци, гостували в продължение на два дни на българското семейство. Междувременно Световната банка отпусна 12 млрд. долара за борба с коронавируса, Полша обяви за първия случай на заразен на своя територия.

***

Продължаваме да подкрепяме санкциите срещу Русия

Депутатите не приеха предложението на БСП България да се обяви за сваляне на санкциите на ЕС срещу Русия. Според опозицията 70% от българите не са съгласни с тях, като основната причина е, че те водят и до санкции от страна на Русия спрямо държавите в ЕС, включително и България. От ГЕРБ заподозряха, че БСП е подхванала темата за Русия, защото предстои избор на нов председател на партията. „И понеже сте заслепени от някакви правила преди вътрешни избори сега се заявихте кой е „за“ и кой е „против“ Русия. И искате да въвлечете цялата държава във вашите драми“, посочи Тома Биков от ГЕРБ.

***

Напрежение на границата

Нараства напрежението по гръцко-турската граница, след като Анкара обяви, че отваря границите си за мигранти. Съобщава се за нови сблъсъци между мигранти и гръцките гранични власти, които тази сутрин са използвали и сълзотворен газ на граничния пункт „Кастаниес“. Автобус с храни и помощи за мигрантите е преминал през портала на пункта, за да донесе продукти за струпалите се хора, след което е започнала стрелба и суматоха. По всяка вероятност има пострадали и ранени. Силите на реда използват и водни струи срещу мигрантите, наредени в плътни редици по мрежата. „Турция е страна, която умее да се бие, но не се стреми към война“, съобщи турският президент Реджеп Ердоган. Премиерът Бойко Борисов заяви, че имаме план за мигрантите. „Европа се нуждае от обща емигрантска политика, от спешни решения, които съм убеден, че могат да бъдат постигнати само в диалог с всички засегнати страни, включително и Турция“, подчерта Борисов.

***

Още арести около Божков

Специализираният наказателен съд остави в ареста бившата секретарка на Васил Божков и настоящ административен директор на ФК „Левски“ Йоана Чолакова. Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Преди дни задържани бяха и синът на бизнесмена - Антон, и жената до него - Елена Динева, като и двамата са със същите обвинения. А съдружникът на Божков - Александър Тумпаров, излезе под гаранция с рекорден размер от 1,5 млн. лв.

***

Грипна ваканция

В три области - Бургас, Перник и Шумен, продължава грипната ваканция за всички училища. В девет области частично е обявена грипна ваканция - сред тях София-област, Стара Загора, Русе и др. Там, където няма ваканция, учениците минават специален инструктаж сутрин за спазване на лична и обществена хигиена. Мярката се въвежда от тази седмица заради заплахата от коронавирус.


***

Системна борба срещу наркотиците

Главният прокурор Иван Гешев разпореди извършването на системни проверки в цялата страна, свързани с производството, държането и разпространението на наркотични вещества и на техните аналози. Проверките приоритетно ще бъдат извършвани в районите на училища и университети, нощни заведения, заведения за обществено хранене и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама