Разкрива се още една лаборатория за изследване на коронавирус

17:23, 04 мар 20 25 2493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма положителни проби за коронавирус в България, това обяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, предаде БГНЕС.

Чакат се резултати на трима души от Варна. Продължава практиката пробите да се проверяват от различни лаборатории за повторен контрол.

В тази връзка ще бъде разкрита още една лаборатория за изследване на проби от опасното заболяване, стана ясно на редовния брифинг, който се дава всеки следобед във ВМА.

Семейство, контактувало с италианци с коронавирус, е настанено във ВМА

В инфекциозната клиника на Военна медицинска академия са хоспитализирани шест души заради епедемиологични данни за пребиваване в Италия и грипоподобна симптоматика. Ще се разшири кръгът на изследваните лица, не само по епидемиологични данни.

Ще се следят всички завръщащи се от Южна Корея и Иран, те ще бъдат поставяни под карантина. На ГКПП „Малко Търново“ и „Лесово“ ще се въведат 24-часови дежурства на медици. Причината е, че оттам минава трафикът от Иран, предава bTV. 

„Имаме данни, че турско-иранската граница е затворена, но има камиони, които са били напът и ще преминат през България“, уточни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и допълни, че предстои да се прецизира пробите от страната в кои лаборатории да се тестват.

8 души със съмнение за коронавирус в Пловдив, 20 туристи от Сингапур под карантина във Велико Търново

По данни на оперативния щаб, в Австралия са засечени двама български граждани, които са били в контакт със заразено лице по време на полет от Доха до Сидни. В момента се установява самоличността им.

От Националния оперативен щаб отхвърлиха твърдения, че се прикрива информация за заразени с COVID-19. „Излизат мнения на хора, които видимо не са специалисти по отношение на качеството на взимането на пробите, транспорта, изпращането им за изследване. От 10 години се работят тези методи, тази година от януари са изследвани над 1300 проби, в които са доказани грипни вируси от различни типове. Материалите, които се взимат за грип, се взимат по същия начин, както за коронавирус – по инструкция от СЗО, на 4 градуса“, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама