Freedom House: България е сред най-демократичните страни в света

18:10, 04 мар 20 25 2599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската организация Freedom House, посветена на подкрепата и защитата на демокрацията по целия свят, публикува годишния си доклад за състоянието на демокрацията и гражданските свободи в страните по света за 2019 година, предава БГНЕС. 

"Фрийдъм хаус": България е сред държавите с висока степен на медийна свобода

В него България получава 80 точки от 100 възможни и е класифицирана със статус „Свободна“ (от възможни – „Свободна“, Частично свободна“ и „Не свободна“). Страната ни запазва същите точки (80) от доклада за 2018 година.

По отношение на политически права страната ни получава 34 точки, като най-високият резултат от 40 точки е за страни като Австралия, Канада, Дания, Финландия, Япония.

Най-нисък – за страни като Йемен с 1 точка, Венецуела - 2, а има и страни като Туркменистан, Таджикистан и Северна Корея, които са с 0 точки. За 2018 година България е била с 33 точки по отношение на този критерий.

В графата граждански свободи, България получава 46 от максимални 60 точки. Там на върха са Финландия, Люксембург, Норвегия и Швеция. Най-ниско по отношение на свобода за гражданите си са страни като Сирия, Сомалия, Саудитска Арабия и Северна Корея. В доклада от 2018 година страната ни е с 47 точки по отношение на гражданските свободи.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама