Дончев: Има два варианта за връщане на надвзети суми от „Булгаргаз“

19:32, 04 мар 20 25 2584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"40% по-ниски цени на природния газ за България договориха дружествата "Газпром" и "Булгаргаз". Намалението на цената на газа е постигнато в тежки преговори между България и Русия през последните седем месеца. Става въпрос за преизчисляване по различна формула, много по-тясно свързана с пазарната конюнктура на Европа", това обясни пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Акцент на деня: Москва с подарък на националния ни празник

"Булгаргаз" има право да възстанови на своите клиенти надвзетите суми, но сложността идва от там, че клиентите също имат свои клиенти, на които подават газ. Работят паралелно и КЕВР, и експертите, като се търси възможният вариант, който не би предизвикал административен и логистичен хаос", допълни той.

По думите на Дончев, има две възможности - или крайният потребител да получи това, което е платил в повече, или да бъде облекчен в бъдещите си плащания, което е по-лесния вариант. "Изглежда, че за да се случи едно такова компенсиране, ще се наложи промяна в законодателството, ние сме готови да направим това".

Относно дългия период на предоговаряне в цената на газа - 7 месеца, вицепремиерът обясни, че става дума за корпоративни преговори. "Газпром" и "Булгаргаз" са дружества, единственото което можем да поставяме ние, са задачи като намаляване цената на газа. Не е редно политически лица да участват в корпоративни преговори", допълни той.

Новата формула цената на газа ще бъде обявявана всеки месец от КЕВР. "България съвсем скоро ще бъде в съвсем различна ситуация с изграждането на съоръжения от газовата инфраструктура, които ни позволяват да имаме достъп до газ от каквито и да било други източници. Това означава, че ние вече сме на пазара и може да избираме най-добрата цена. След толкова години приказки по темата, се радвам, че това най-сетне се случва".

"Булгаргаз": Цената на газа ще се изчислява по нова формула

Дончев коментира и темата за ревизия на приватизацията, разпоредена от главния прокурор на България Иван Гешев. Според вицепремиера, това е положително, тъй като има голяма обществена тревога по темата и голяма част от българите са убедени, че по този начин са ограбени усилията и труда на техните родители. Именно усещането за справедливост е един от индикаторите доколко хората вярват на държавата.

Най-големите шансове за икономиката идват ако си в състояние да проектираш нови изделия, които никой друг не може да направи. Това става на първо място с качествено образование, категоричен е Дончев. Ако нашата образователна система не е в състояние да произвежда, възпитава, обучава достатъчно специалисти, всички останали усилия няма да са необходими, допълни вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама