НСИ намали прогнозата за растежа на БВП от 3,5 на 3,1%

13:15, 05 мар 20 25 2883 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През четвъртото тримесечие на 2019 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 32.682 млрд.лв., или бележи растеж от 3,1% в сравнение със съответното тримесечие на предходната година. Това отчетоха от Националния статистически институт (НСИ).

Преди две седмици, обаче, националната статистика оповести, че очаква ръст на БВП на годишна база в размер на 3,5%. Това, обаче, бяха експресни данни, които сега са преизчислени, съобщи БГНЕС.

"Данните за Брутния вътрешен продукт е немислимо да се манипулират или изкуствено да завишават", заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски във връзка с отправени критики от страна на левицата, че растежът изкуствено се завишава, за да се хвали кабинетът.

Цветарски отрече и твърденията, че растежът се завишава заради кандидатстването за „чакалнята“ на еврозоната. „Това пък изобщо не е в моята сфера, тъй като ние не се интересуваме от политическия резултат впоследствие. Ние държим да произведем информацията, за която гарантираме, че е качествена. А по-нататък тя за какво ще бъде използвана, аз лично не поемам отговорност. Но и като човек, честно казано не разбирам, каква би била връзката между БВП и „чакалнята“ за еврозоната“, призна той. 

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2019 г. възлиза на 28.359 млрд.лв.

От предварителните данни става ясно, че аграрният сектор запазва позициите си, а индустриалния увеличава дела с 1,6% до 23,5%. Инвестициите формират 20,8% от произведения БВП. Външнотърговското сало от стоки и услуги е положително.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, намалява до 73.7% при 75.3% през съответния период на предходната година. Заетите лица в икономиката са 3.372 млн., а общият брой отработени часове е 1.417 млрд.

Данните бяха представени от председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски и от Елка Атанасова, директор на дирекция „Маркроикономическа статистика“. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама