КЕВР: 40% по-евтин природен газ не означава същото понижение при парното и топлата вода

16:20, 05 мар 20 / Политика 25 2852 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Договорената над 40% по-ниска цена на природния газ от Русия няма да намали със същия процент цената на парното и топлата вода”. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, който присъства на изслушване в парламента, съобщи БГНЕС.

Причината е, че цената на газа, доставян от „Газпром” за България, е само един от компонентите, които формират крайната цена на парното и топлата вода за бита.

Иван Иванов заяви, че очаква в най-скоро време да бъдат направени промени в Закона за енергетиката, за да може и договорената 40% отстъпка да влезе в сила и по този начин да започне връщане на суми към клиентите на „Булгаргаз”.

Дончев: Има два варианта за връщане на надвзети суми от „Булгаргаз“

Иванов смята, че ако се стигне до ежемесечно определяне на цената на природния газ, а не както е сега на три месеца, ще създаде много тежки проблеми. Към момента промяната на цената на природния газ с над 5% спрямо предходното тримесечие, води до промяна и на цените на парното и топлата вода.

Пред ресорната парламентарна комисия енергийният министър Теменужка Петкова обясни: "При формирането на цената на газа от Русия за България занапред ще се взима под внимание не само стойностите на мазута и газьола на борсите, но и моментната ситуация на газовия пазар. По този начин цената на синьото гориво ще бъде много по-близка до пазарната".

Енергийният министър съобщи още, че преговорите с руската корпорация са започнали на 5 август, когато "Булгаргаз" официално е отправил писмено предложение до „Газпром“. Според Петкова разговорите през тези 7 месеца са били усилени и в никакъв случай лесни. Най-голямата полза за България, според министъра е, че успяхме да предоговорим формулата за определяне на цената на природния газ за България.

Москва с подарък на националния ни празник

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов съобщи, че „Газпром“ ще възстанови надвзетата сума за периода от 5 август 2019 година до момента, която е над 150 млн. лева. Парите ще бъдат изплатени до 30 март по сметките на "Булгаргаз".

Павлов призна, че в началото на преговорите „руският партньор е бил шокиран от цената, която сме поискали“. С течение на времето с аргументи сме успели да убедим „Газпром“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама