Путин и Ердоган се договориха за спиране на огъня в Идлиб

20:06, 05 мар 20 / Свят 25 3055 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция и Русия постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Идлиб от 00.00 ч. в петък. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган след няколкочасови разговори с руски му колега Владимир Путин в Москва, предаде БГНЕС.

Москва и Анкара са постигнали споразумение да създадат коридор за безопасност в провинция Идлиб в района на сирийската магистрала М4.

"Страните се договориха да се създаде защитен коридор на шест километра на север и на шест километра южно от магистрала М4. Конкретните параметри за функционирането на коридора за безопасност ще се договорят от министерствата на отбраната на Руската федерация и Турската република в рамките на седем дни", се казва в съобщение, прочетено от руския външен министър Сергей Лавров.

От 15 март Русия и Турция ще започнат съвместно патрулиране по магистрала М4 в Сирия от населения пункт Трумба до селището Айн ал-Хабр.

Борисов: Дипломацията, а не оръжията, трябва да реши кризата с мигрантите

„Тесните лични взаимоотношения между лидерите на Руската федерация и Турция ни позволяват да намерим общи подходи за решаване на международните проблеми“, каза Путин. Той допълни, че преговорите по Сирия са завършили в позитивна посока.

Русия и Турция договориха документ за съвместно урегулиране на ситуацията в Сирия“, каза Путин.

"По време на нашите преговори постигнахме съгласие за съвместен документ, чиито разпоредби ще бъдат обявени от външните министри. Той определя решенията, които ние, заедно с президента на турската република г-н Ердоган, разработихме по време на днешните повече от шест часа консултации", каза Путин.

Ердоган очаква незабавно прекратяване на огъня в Сирия

Споразумението на руско-турската среща на върха в Москва трябва да сложи край на страданията на цивилни хора в Сирия очаква Путин. „Преговорите с Ердоган не бяха лесни, но завършиха положително“, допълни руският президент.

Ердоган каза от своя страна, че е поканил Путин да посети Турция. Двете страни заявиха, че потвърждават ангажимента си към сирийския суверенитет.

Турският президент обеща, че Анкара "ще окаже съдействие на сирийските бежанци по въпроса за завръщането им в родината". В същото време Ердоган каза, че Турция си запазва правото да отговори на действията на сирийските войски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама