Социалният министър: Зад медицинските сестри стоят политически опоненти

12:55, 06 мар 20 / Политика 25 3136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Това в момента по-скоро има политически елемент, отколкото синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се провежда пред партийния дом, с искания за оставки”, заяви пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева относно протеста на медицинските сестри.

Една от барикадиралите се медицински сестри излезе на прозореца на сградата на НС

Сачева обясни, че са проведени серия срещи с представители на медицинските сестри и са отпуснати допълнителни финансови средства. „Проблемът с разговорите е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Не ми е известен конкретния повод за тази акция”, заяви Деница Сачева. „Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политически опоненти”, смята още тя.

Пред журналисти в парламента Сачева подчерта, че е останала с впечатление здравният министър Кирил Ананиев води изключително активен диалог с тях. „Ако някой ви каже, че иска реформа в здравеопазването и че няма да напусне сградата на Народното събрание, докато тази реформа не се случи, вие какво точно си представяте - градивно искане или активна провокация? Аз лично не мога да си представя как може да се случи реформа по този начин“, коментира Сачева.

Не знам кой стои зад тези хора, но се вижда кои са политическите лица, които ги подкрепят – Мая Манолова. Виждате и партия „Възраждане“ какви статуси пускат“, посочи тя.

Социалният министър коментира и това, че БСП даде Закона за социалните услуги на Конституционния съд. „Година след като той е бил приет изведнъж решаваме, че бил противоконституционен и то с такива мотиви, които са впечатляващи за мен. Например терминът „социални услуги“ е въведен още през 2002 г. Изведнъж през 2020 г. решаваме, че има проблем с този термин – тогава, когато имаме 1354 социални услуги в цялата страна, в които работят около 30 000 души и които се ползват от 100 000 души. И ние решаваме изведнъж, че с този термин има проблем и започваме да привиждаме чуждо влияние, търговия, пазар и т.н. Или друг мотив е свързан с всеобхватността на социалните услуги – аз лично не знам как се прави социална политика, която да не е за всички. Няма как, социалната политика е общо благо за всички“, заяви Сачева. Тя обясни, че много хора ѝ пишат, защото са притеснени от това, което се случва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама