Само в TOPNOVINI: Ето исканията на барикадиралите се сестри

15:44, 06 мар 20 25 3801 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Барикадиралите се в бившия Партиен дом медицински сестри изпратиха споразумение с искания до министерството на здравеопазването. От свой източник TOPNOVINI.BG разполага с документа.

Недоволството на медицинските сестри ескалира

Сестрите настояват държавата да гарантира стартовата заплата на всички специалисти по здравни грижи да бъде в размер на две минимални заплати (1220 лв.). Заплащането на нощния труд да бъде 0.5 % от минималната работна заплата, а категорията труд на медспециалистите да се промени.

Искат управляващите да предприемат мерки специалистите по здравни грижи да станат защитени професии поради тежката им натовареност, недостига на кадри и застаряването на съсловието. Във всеки един от медицинските стандарти да бъдат разписани минималните изисквания за здравна грижа.

Медсестрите поставят и условието болниците да не са търговски дружества, а колективният трудов договор да бъде задължителен за всички структури в здравеопазването, независимо от собствеността. Да бъде осигурена възможност за частна практика за медицинските специалисти, но с финансиране от НЗОК.

Ако правителството подпише споразумението, сестрите ще излязат от Партийния дом.

Здравният министър определи действията на медиците като директна провокация срещу държавността. „Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни – тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо“, коментира Кирил Ананиев, цитиран от bTV.

Според него ако правителството подходи популистки и каже „да“ на исканията им – това ще е катастрофа за здравната система. Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лв. чиста стартова заплата на медицинска сестра.

По отношение на искането болниците да не бъдат търговски дружества Ананиев заяви, че ако това бъде прието, ресурсът няма да е достатъчен за всички.

Министърът беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на страната в риск. Оттук нататък ведомството ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама