Правителството няма да одобри предложеното споразумение на медсестрите

18:15, 06 мар 20 / Политика 25 3088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството не подкрепя предложеното споразумение на протестиращите медицински сестри, обявиха на пресконференция в Министерски съвет зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, социалният министър Деница Сачева и вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БГНЕС.

"Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето", заяви Томислав Дончев. Според Деница Сачева подобно споразумението би дестабилизирало системата.

Само в TOPNOVINI: Ето исканията на барикадиралите се сестри

В споразумението си протестиращите медицински сестри настояват професията им да бъде защитена от държавата, която да гарантира минимум, под който да не могат да бъдат назначавани медицински специалисти – две минимални работни заплати.

"Ще бъде твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица независимо от това дали ние им симпатизираме, независимо от това дали казваме, че медицинските сестри у нас имат нужда от достойно възнаграждение и достойни условия на труд", заяви Сачева.

Социалният министър обаче отбеляза, че медицински сестри има не само в здравеопазването – има и в образованието, и в детските градини, и в яслите, и в социалните услуги. По думите ѝ правителството трябва да се съобразим с интересите на всички.

Социалният министър: Зад медицинските сестри стоят политически опоненти

Относно заплащането и условията на труд, Деница Сачева заяви, че са готови на разговори за това колективното трудово договаряне в сферата на здравеопазването да се разпростира до всички лечебни заведения. Но, отбеляза тя, това решение не може да бъде взето еднолично от правителството, а трябва да бъде в разговори със законните представители, които представляват съответните медицински съсловия и след приемане от социалните партньори в НСТС.

"Не очаквайте от нас, от мен, да поставям под въпрос нечие право на протест. Съвсем друг въпрос е всяка форма на протест да създава рискове", продължи Дончев. Според него, ако сведем политиката само до защитаване интересите на една група, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност да се изведе под някаква форма обществен интерес.

Акцент на деня: На прозорците на властта

"Аз се боя, че сме близо до подобна ситуация", каза още Томислав Дончев. Вицепремиерът се обърна към политиците, които искат да овладеят държавата чрез този протест, казвайки че това е грях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама