Ердоган забрани на мигрантите да преминават през Егейско море

11:00, 07 мар 20 / Свят 25 2809 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разпореди на турската брегова охрана да предотврати преминаването на мигранти през Егейско море заради рисковете, на които се подлагат, съобщиха турските медии, цитирани от БГНЕС.

"По нареждане на президента ... няма да бъде давано разрешение на мигрантите да преминават през Егейско море, защото е опасно", заяви бреговата охрана, цитирана от Анадолската агенция.

По-рано турският президент заяви, че споразуменията на бежанците между Турция и Европейския съюз не работят и трябва да бъдат преразгледани. Той настоя Европа да изпълни ангажиментите си към Турция за предоставяне на 3 милиарда евро помощ за турските власти за справяне с мигрантския натиск.

Ердоган: Турция не гони бежанците, те тръгват сами

Вчера ЕС излезе с деклрарация, в която осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели. От турското външно министверство заявиха, че документът е нов пример за двуличния подход, на който Турция е жертва от години, се казва в позиция по повод приетата вчера декларация. Анкара подчертава, че въпросът е бил превърнат в политическо средство от самия Европейски съюз и се осъжда поведението на Гърция и европейските страни като несъответстващо на международното право. 

Путин и Ердоган се договориха за спиране на огъня в Идлиб

Междувременно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис коментира в интервю за CNN, че подписаното през 2016 г. споразумение между Турция и Европейския съюз се е сринало заради Анкара.

"В момента, нека бъдем честни, споразумението е мъртво", каза Мицотакис. "И то е мъртво, защото Турция реши изцяло да наруши споразумението заради случилото се в Сирия."

Мицотакис посочи "съзнателен опит на Турция да използва мигранти и бежанци като геополитически пешки, продължавайки да насърчава собствените си интереси". Мицотакис също така каза, че хората, преминаващи в Гърция, не са от Сирия, а живеят в Турция от дълго време и се подпомагат от турски органи.

Мицотакис призова турския президент Реджеп Ердоган "да спре да бъде подбудител на фалшиви новини", имайки предвид "напълно неверни твърдения за случващото се на границите". "Ние не сме тези, които ескалират този конфликт, но имаме пълно право ... да защитим нашите суверенни граници. Успяхме да го направим и ще продължим да го правим в бъдеще."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама