8-годишно българче ще свири в Royal Albert Hall

14:00, 07 мар 20 / Култура и наука 25 1777 Topnovini

С изпълнението на  композицията "Гъдуларче" от Бенцион Елиезер, 8-годишният Борис Дюлгеров от Пловдив печели златен медал от Международния конкурс за пианисти "Гран при" Виена 2019. Само преди броени дни  Борис получава и специална покана да свири за първи път в живота си в известната концертна зала Royal Albert Hall в Лондон, съобщи bTV. Едва 5-годишен, Борис случайно чува пиано и е запленен от тази музика. Моли родителите си да го запишат на уроци по пиано:

"Никой не ме запали. Просто на мен ми хареса музиката на пианато и казах на мама да ме запише, и още следващия ден бяхме тук в читалището с госпожа Грозданова. Помислих си колко хубаво ще бъде, ако започна да свиря. Трудното е, че ако не искаш, няма да стане. А аз искам, и то ми се получaва, и ми харесва да свиря на пиано.", разказва талантливото момче.

Музикалните увлечения на малкия Борис срещат разбиране сред близките му, макар никой от тях да не е професионален музикант. Майка му споделя, че всеки един член на семейството е музикален и умее или да пее или да свири на инструмент. А когато Борис пристъпва прага на народно читалище "Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931" в Пловдив, никой не предполага, че за броени месеци момчето ще започне да свири виртуозно на пиано.

Борис не знае какъв ще стане като порасне, но му харесва да свири на пиано. Преди дни в специално писмо до 8-годишния талант конкурсната комисия на престижния музикален конкурс "Лондон Гранд Прайз Виртуозо" поздравява родителите и преподавателя му - г-жа Росица Грозданова, и го кани за участие в концерт на 14 април в легендарната зала Royal Albert Hall в Лондон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 212 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.