Турският посланик: Доверието между Ердоган и Борисов трудно се среща между другите европейски лидери

14:18, 07 мар 20 / Свят 25 2253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Между президента на Турция и премиера на България има доверие, което много трудно се среща между другите европейски лидери. Това каза турският посланик у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок в ефира на "Дарик радио".

Ердоган забрани на мигрантите да преминават през Егейско море

Първият лидер с когото се чу президентът Ердоган след като в Сирия загинаха над 30 туски войници бе Борисов, отбеляза посланик Секизкьок.

Идеята е да се осъществи среща между европейските лидери и Ердоган в София бе много реалистична, но точно тогава получихме новината, че на гръцката граница са убити двама мигранти и това промени нащата. Президенът Ердоган отказва да се види с гръцкия министър-председател, допълни тя.

Според турската страна трябва да се спазват ценностите на ЕС, правата на бежанците и човешките права, подчерта посланик Секизкьок.

Между България и Турция съществува чудесно сътрудничество в областта на сигурността, каза турският посланик, като по този начин обясни липсата на мигрантски натиск по българо-турската граница. "Турция не насочва бежанци нито към Гърция, нито към България", категорично заяви посланик Секизкьок. Но на турска теротория има милиони бежанци и Турция не може да се справи с този бежански поток, допълни тя.

Може би има различни причини да се насочват мигрантите към Гърция, например, че гърците не опазват своята граница така добре, както България, допълни турският посланик.

Повече от 170 хиляди мигранти са струпани по границата с Гърция, даде данни посланик Секизкьок. Ако хората, които са се скупчили по границите идват само от Идлиб щяха ли да бъдат приети от ЕС, както е направила Турция, попита тя? 

Путин и Ердоган се договориха за спиране на огъня в Идлиб

Нейно превъзходителсво коментира и споразумението между Турция и Русия за урегулирането на обстановката в Идлиб и подчерта, че това е първата стъпка към нормализиране на ситуацията. Тя отправи упреци към политиката на ЕС по отношение на Турция и кризата в Сирия, но отбеляза, че Анкара иска заедно, в партньорски дух с Брюксел, да решава всички въпроси, които стоят пред двете страни.

Желанието на Турция е след като се уреди ситуацията в Сирия, на доброволен принцип, мигрантите да се завърнат по родните си места

Посланик Секизкьок подчерта, че посланието към европейски приятели е "помогнете ни заедно да създадем зони за сигурност в Сирия". Турция очаква подкрепа от НАТО, особено по отношение на въздушната отбрана, но също така станя ясно, че Анкара няма за цел да промени режима в Дамаск

Свободната воля на сирийски народ ще реши как да се управлява сирийската държава, каза турският посланик. Отношенията ни с Русия се основават на взаимна лоялност и ние им отдаваме голяма значение, но разногласията ни по Сирия са отдавна, но те не са пречка за отношенията ни с Москва, както в енергийната област, така и в други области, подчерта още посланик Секизкьок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама