Извънредно: Първи случаи на коронавирус у нас

00:12, 08 мар 20 25 5310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Засечени са в Плевен и Габрово. Това обявиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ, предаде БГНЕС. 

Двама пациенти - мъж на 27 години от Плевен и жена на 75 години от Габрово, са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Заболелите са хоспитализирани от няколко дни и вече са в добро здравословно състояние.

"Това не са достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София", съобщи началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Шофьор на ТИР спи в камиона си, за да не зарази близките си

"Тази нощ материалите ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория. Започнало е издирване на лицата, с които са контактували. На тях също ще бъдат направени тестове за коронавирус", съобщи още генерал-майор Мутафчийски.

"Не можем да кажем, че става въпрос за 100% положителни проби. Пациентите не отговарят на очаквания профил. Не са пътували в чужбина и нямат връзка с рискови дестинации. В отделенията, в които са настанени, няма да се допускат нови пациенти, нито да се изписват такива", обясни държавният здравен инспектор Ангел Кунчев и допълни, че дори в неделя резултатите да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка.

За установяването на всички хора, които са имали контакт с болните, ще съдейства и МВР, обяви вътрешният министър Младен Маринов.

Генерал-майор Мутафчийски призова българите да спазват добра лична хигиена, както и хигиена на общуване, а пътувалите до рискови дестинации да остават под домашна карантина.

"Мийте ръцете си редовно - поне 20 пъти на ден на редовни интервали и ползвайте дезинфектант за ръце", препоръча шефът на ВМА.

Първи случаи на коронавируса в Сърбия, Ватикана и Словакия

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама