Няма нови случаи на коронавирус у нас

17:24, 09 мар 20 25 3528 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Няма установени нови случаи на коронавирус у нас. Това съобщи тази сутрин началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Резултатите към 17:00 часа днес отново сочат същото. 

До момента потвърдените случаи на коронавирус в страната са 4 - два в Плевен и два в Габрово. Поетапно в София пристигат пробите от засегнатите градове - предимно персонал и контактни лица. 

„В момента продължава изследването на пробите и от двата региона. Те са много – 84 от Плевен и 47 от Габрово. Само 27 проби, които са заложени във ВМА, са отрицателни“, каза проф. Мутафчийски на следобедния брифинг. Той съобщи, че до момента има 111 хиляди заразени от коронавирус в цял свят, оздравелите са 62 хиляди.

Изследват десетки в контакт със заразените с коронавирус, случаите остават 4

„В Гърция няма отбелязани нови случаи. Към момента там има данни за 73 заразени, в Румъния са 15. По-сериозен ръст има Иран. В Германия случаите са над 1200, във Франция положението е сходно. В Италия са около 7 хиляди“, каза проф. Мутафчийски. Той отбеляза, че днешният ден е бил много интензивен както за правителството, така и за Националния оперативен щаб.

Задължително трябва да има домашна карантина за всички, контактували със заразените. Все още не е установен нулевият пациент. Двете жени в Габрово нямат досег една с друга, уточни ген. Мутафчийски по-рано сутринта. 

В Габровската болница ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност. Мярката се взема, за да се избегне възможността от заразяване на медицинския персонал. В града ще бъдат тествани обитателите на старчески дом, тъй като жена от дома е била пациентка на болницата и е изписана като здрава.

Проф. Тодор Кантарджиев призова младите хора, които карат много леко заболяването на крака, да не контактуват с възрастните си роднини, които са най-податливи.

„На 10 вирусоносители можеш да се докаже наличието на коронавирус у един. Не може да хабим ресурс да изследваме здрави хора“, коментира още той.

Заразените

Габрово

Подобрява се състоянието на медицинската сестра от вътрешното отделение на габровската болница. Както и на 75-годишната пациентка, приета с пневмония преди дни в областното здравно заведение, съобщи БНР. Двете носителки на коронавируса са изолирани в инфекциозното отделение, в което са заети 7 от 10 легла. При нужда има възможност да се разкрият още и да се насочат специалисти от други направления, за да се осигури необходимата медицинска помощ. Персоналът в отделението, в което са поставени под карантина 14 пациенти, е снабден с маски и предпазни костюми за работа.

Плевен

Здравословното състояние на двамата плевенски пациенти с COVID-19 е добро, клинично здрави са - по думите на здравния министър Кирил Ананиев , който снощи посети Плевен , за да види на място предприетите мерки.

Мерките

Заради коронавируса в цялата страна са отменени всички масови културни събития в цялата страна заради установените първи случаи на коронавирус. Това важи и за посещенията в кината. Забраняват се всякакви масови прояви с участие на деца, спортните състезания ще се провеждат без публика.

Учебните занятия в Габрово са преустановени до второ нареждане. Същото важи и за техническия университет в града, както и за детските градини и яслите. Забранени са масовите прояви, които предполагат събиране на много хора на едно място. От вчера е започнала ежедневна дезнфекция на градския транспорт, спирките и на обществените сгради. След спирането на валежите такава ще се извършва и по уличнат мрежа.

В Плевен от днес се въвежда карантинен режим в университетската болница „Д-р Георги Странски“ - спират се планови операции, плановият прием, детската и женската консултации, посещенията при болни. Няма да се приемат и изписват пациенти в Белодробната клиника, където лежат пациентите с коронавирус. Под специално наблюдение са чуждестранните студенти в Медицинския университет, там учебният процес е прекратен, наблюдават се и 200 чужденци, които са на работа у нас. Със заповед на кмета Георг Спартански се спират от днес детските ясли и градини до второ нареждане. Учениците са в грипна ваканция, която вероятно ще бъде удължена и след 11 март. Преустановява се дейността на всички центрове за деца и възрастни с увреждания , центровете за обществена подкрепа. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама