Акцент на деня: Затворено до второ нареждане

17:30, 09 мар 20 25 4409 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Коронавирусът не подмина и България. До този момент са регистрирани четири случая на заразени в Плевен и Габрово. Основната цел пред властта е да открие нулевия пациент, тъй като и четиримата заразени не са били в чужбина. Точно заради това всички хора, с които са контактували заразените, ще бъдат проверени внимателно.

Мерки срещу разпространението на коронавируса

Правителството взе светкавични мерки в опит да предотврати разпространението на заразата. Сред тях са да се преустанови за неопределен период от време провеждането на културни събития, сред които театър, кино и концерти, спортните събития да се провеждат без публика, да не се посещават туристически обекти, да не се провеждат мероприятия с деца и училищни екскурзии, да не се провеждат свиждания в болници и социални домове, да се дезинфекцира градският транспорт по четири пъти на ден и др.

Целта не е да сеем паника, а да информираме открито. Коронавирусът не подбира“, коментира премиерът Бойко Борисов и призова за дисциплина в ситуацията, за да си помогнем сами. Той е категоричен, че няма смисъл да се презапасяваме с храни, тъй като „има предостатъчно“. “Да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и че можем със съвместни усилия да преодолеем и този бич“, заяви премиерът.

Ефектът от мерките

Театрите в цялата страна преустановиха дейността си от 8 март. Министърът на културата Боил Банов успокои зрителите, че всички с билети за отменени събития ще получат парите си обратно. Забраната обаче предизвика разпалени реакции сред актьорската гилдия. Част от актьорите смятат, че остават безработни до второ нареждане, а други не виждат място за притеснение и паника.

Основната ни грижа в момента е превенцията. Трябва да ограничим разпространението. Всяко събиране на много хора в затворени помещения в рамките на 2-3 часа представлява изключителен риск за здравето на хората“, коментира Банов.

Единствено от театър „Възраждане“ съобщиха, че ще изиграят спектакъла "Вуйчо Ваньо" на А.П. Чехов на празен салон на 10 март. „Нищо не може да ни спре да сме заедно. Ще излъчваме на живо в платформите на театъра във „Фейсбук“ и „Инстаграм“. Бъдете с нас“, призова директорът Роберт Янакиев.

Заради коронавируса Софийският университет прекрати занятията си до 15 март, а Националната библиотека спря работа с читатели за неопределено време.

Бяха въведени ограничения при провеждането и на редица спортни събития. Българският футболен съюз разпореди от днес до второ нареждане двубоите от Първа и Втора професионална лига да се играят при закрити врата. Преустановява се провеждането на срещите от държавните първенства по волейбол за подрастващи на всички нива и във всички възрастови групи до второ нареждане, а срещите от държавните първенства по волейбол за мъже и жени ще се играят без присъствието на публика. До 15 март се отменят и всички баскетболни срещи. Отменени са и срещи и турнири по тенис, плуване, хандбал и др.

Сайтът olx.bg пък забрани обявите за медицински маски.

Още по-драстични мерки?

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че предприетите мерки към този момент са достатъчни и няма смисъл да се предприема нещо драстично като затваряне на обекти или пълна карантина на цяло населено място. „Това би имало тежки икономически последици“, посочи той. Според него ако човек е в паника, вероятността да се зарази с коронавирус е много по-голяма.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че засега тестовете за коронавирус в страната са достатъчни. По думите му производството на допълнителни маски за лице и защитни облекла може да отнеме месеци. Междувременно от "Интендантско обслужване" съобщиха, че ако цялото дружество работи можем да произвеждаме по 10 хиляди маски на ден.

Директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров препоръча заразените с коронавирус да си стоят вкъщи. „Много тежко болните, които тръгват да умират, те се нуждаят от дихателна реанимация. На тези, на които им няма нищо, да им давате каквото ви дойде наум, на тях тъй или иначе ще им мине. Каквото и да им давате на хората с коронавирус в 96-97% от случаите те ще се оправят“, коментира той и посочи, че смъртността при този вирус е между 2-4%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама