Показаха предложенията за защитни облекла у нас

16:43, 09 мар 20 25 1772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите прототипи на защитни облекла и маски у нас при работата на медицинските специалисти срещу разпространението на коронавируса вече са готови. 

Те са предложени от две български фирми и бяха представени на брифинг на Оперативния щаб. Костюмите тепърва трябва да се изследват от военния институт и ако отговарят на изискванията, ще се сключи договор за започване на производство.

Ето как дезинфекцират градския транспорт срещу коронавируса

При първото предложение материалът е вносен, но има уверения, че може да бъде доставян регулярно, заяви шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. „Дори и да излязат по-скъпи от еднократните, те ще си избият цената, защото имат 50 цикъла на пране”, допълни Мутафчийски. Освен това облеклата отговарят на изискванията за водонепропускливост.

Другият проект е от друга фирма, която сама си произвежда плата. Тук са направени някои забележки по отношение на ципа, обясни ген. Мутафчйиски. И двете фирми са предложили леки и удобни за екипите облекла, смятат от Оперативния щаб.

Засега цената не беше съобщена, докато не бъдат изпитани и не се докаже дали отговарят на изискванията.

Полицията ще следи за струпване на пенсионери в пощите

„От Турция очакваме определено количество маски. Нашите фирми за 24 часа успяха да подготвят два проекта – мостри. Те са изпратени за тестове и сертифициране. Фирмите имат готовност да започнат да шият маски и облекло за българското общество”, това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг.

На него бяха демонстрирани и как ще изглеждат предпазните облекла. „Нека първо видим дали отговарят на изискванията. За повечето от нещата имаме сертификати. Еднодневните облекла за всички бяха 111 хил. на месец. Всичко към момента за следващите 2-3 месеца е осигурено. Нашият бизнес ни предлага такива, които могат да бъдат ползвани многократно. Ако тези костюми отговарят Министерство на здравеопазването ще направи своя отчет. Тези облекла може да бъдат използвани около 30 пъти”, обясни Караниколов.

И двете текстилни организации са заявили, че ако получат текстил и модели назабавно ще започнат да изработва облекла. „Фирмите са различни и с различен капацитет. Хората са готови да работят, защото по този начин ще защитят и своите работници”, добави Караниколов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама