Теодора Духовникова за затворените театри: Не трябва да мрънкаме, а да подходим отговорно

13:20, 10 мар 20 25 9190 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Коронавирусът не подмина и България, което наложи и въвеждането на строги мерки, за да се предотврати разпространението на заразата. Една от светкавичните забрани, наложени от правителството, беше преустановяване на всички културни мероприятия, включително и театрални постановки. Това предизвика различни реакции от страна на актьорската гилдия.

TOPNOVINI.BG потърси за коментар актрисата Теодора Духовникова.

Министър Банов забрани провеждането на всички културни събития до следващо нареждане. Как бихте коментирали тази мярка?

Разбира се, че това, което се случва не е приятно за никого. Но е въпрос на приоритети. За мен здравето на човека е най-важното нещо, след него е всичко останало. Не знам доколко изобщо е възможно да се спре един вирус, но е факт, че всички държави правят опит той да се ограничи. Обикновено първо се затварят училищата и университетите, после винаги идва ред на културните и спортни прояви, няма как. Световната развлекателна индустрия в момента търпи огромни загуби. Вероятно и ние ще трябва да понесем все някакви щети. Не може да се затворят всички обществени места, въпреки че по-тежко засегнатите страни, като Италия например, го направиха - ресторантите, магазините, транспортът работят по специален график и условия, всички клубове са затворени. Аз се надявам ние да не стигнем до там. Мисля, че не трябва да се паникьосваме, но трябва да подходим отговорно, да спрем да мрънкаме и да се лишим от някакви неща, ако трябва. Ние все си мислим, че нещо априори трябва да ни се размине, успокояваме се, че умирали стари хора, но какво значи стари хора? Ами това са родителите ни, бабите и дядовците ни! Не разбирам, защо някой трябва да страда, защото аз съм си решила, че не съм в рискова група и искам да се забавлявам. Вярвам, че световните здравни организации са във връзка помежду си, знаят какво правят, знаят какво говорят и за какво предупреждават. Предпочитам да слушам специалистите, защото аз нищо не разбирам от вируси и щамове и се опитвам да се съобразявам с техните препоръки, без да се паникьосвам излишно.

Какви ще бъдат последствията за театрите и актьорите – и държавните, и частните? Според Ваши колеги например спирането на постановките е схема за преустановяване за известно време на дотациите...

Това с конспирациите по време на криза е ужасно нещо. Не мисля, че у нас нечий зъл, болен мозък тайно крои планове как да ни умори, как да врътне кранчето на културата и да си оправи сметките. Това, което се случва, е неочаквана и неприятна ситуация за целия свят. Надявам се скоро да бъде овладяна, с минимални щети и жертви за всички държави. Но явно без каквато и да било лишаване от наша страна, няма как да стане.

Как бихте отговорили на вашите колеги, които се опасяват, че „остават безработни до второ нареждане“?

Аз не знам някой да ни е уволнил и да ни е взел разрешителното за актьори, та да се възприемаме като безработни. Доколкото разбирам става въпрос за малък период от време, в който да се овладее ситуацията. В Народния театър всички реагираха спокойно и с разбиране към ситуацията. В частните проекти, в които участвам, също се съобразиха с извънредните мерки. Не е приятно, търпим загуби, но няма как. Здравето на хората си остава най-важното нещо.

Какво бихте казали на зрителите, които вече са си купили билети за постановки?

Аз съм оптимист. Вярвам, че скоро зрителите ще гледат постановките, които са си избрали. За фестивалите е доста по-неприятно, защото се организират по-трудно и са отдавна планирани.

Не пострада ли културата у нас най-много от коронавируса?

Мисля, че културата (и изобщо нормалния ни живот) ще пострада, ако се случи масова епидемия и се затворят за дълго време обществените места. Засега такова нещо няма. Предпочитам да вярвам и че няма да се случи. Няма нужда нито от паника в момента, нито от мрачни заключения. Малко по-бодро и по-отговорно поведение от всички ни, от това имаме нужда в момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама